Foto: Freepik

Mnozí z nás se mohou dostat do situace, kdy naše staré vozidlo již neslouží svému účelu a stává se pouze přítěží. V takovém případě máte dvě hlavní možnosti: prodat automobil na náhradní díly, nebo zvolit jeho likvidaci. V tomto článku se podíváme na obě varianty a pomůžeme vám rozhodnout se, která je pro vás ta správná.

Prodat automobil na náhradní díly

Pokud máte vozidlo, které už není schopné řízení a jeho oprava by byla finančně náročná, můžete zvážit možnost prodat ho na náhradní díly. To je často výhodné pro majitele starších vozů nebo vozů, které již nedosahují požadovaného výkonu. Zde je několik kroků, které byste měli udělat:

  1. Zkontrolujte, co můžete prodat: Než se rozhodnete prodat celé vozidlo, zjistěte, zda existují některé části, které jsou stále v dobrém stavu a mohou být použity jako náhradní díly.

  2. Získejte odhad ceny: Kontaktujte odborný servis a získejte odhad ceny za vaše díly. To vám pomůže stanovit reálnou cenu za váš automobil.

  3. Připravte doklady: Před prodejem si zajistěte veškeré potřebné dokumenty, včetně registračního průkazu a technického průkazu vozidla.

Likvidace Vozidel

Pokud máte automobil, který je v havarijním stavu nebo má vážné technické problémy, likvidace vozidla může být nejlepší volbou. Zde je několik důvodů, proč zvolit tuto možnost:

  1. Bezpečnost a životní prostředí: Stará vozidla mohou představovat riziko pro bezpečnost na silnicích i pro životní prostředí kvůli úniku nebezpečných látek. Likvidace vozidla zajišťuje, že vozidlo bude správně zneškodněno. Navíc dost často tyto vraky zabírají místo na zahradách, kde by klidně mohl stát bazén či altánek.

  2. Právní povinnost: V některých zemích může být likvidace vozidla povinná, pokud vozidlo již není provozuschopné nebo neprošlo technickou kontrolou.

  3. Jednoduchost: Likvidace vozidla je často jednodušší a rychlejší proces než prodej na náhradní díly. Stačí kontaktovat specializovanou firmu pro likvidaci vozidel, která se postará o všechny administrativní záležitosti.

V obou případech je důležité zajistit, že budete dodržovat místní zákony a předpisy týkající se prodeje náhradních dílů nebo likvidace vozidel. Než se rozhodnete, poraďte se s odborníkem, abyste měli jistotu, že postupujete správně. V praxi vám tento odborník objektivně poradí, za kterou službu dostanete více peněz a jaké další kroky jsou pro vás nezbytné.