Foto: IT pro Tebe, autor: Vendula Erlebachová

Právě základem pro plynulé fungování moderních internetových aplikací je kvalitní router. Jeho schopnost zajistit stabilní a rychlé připojení je klíčová pro optimální využívání internetových služeb. Router je jakýmsi rozhraním mezi uživatelem a internetovým světem, zprostředkovatelem komunikace mezi zařízeními a poskytovatelem internetového připojení. Jeho kvalita a schopnosti ovlivňují rychlost a spolehlivost celé sítě a do jisté míry i bezpečnost.

Když hledáme vhodný router, je důležité brát v potaz potřeby a požadavky své domácnosti či firmy. Moderní routery nabízejí širokou škálu funkcí, jako je podpora nejnovějších Wi-Fi standardů, inteligentní řízení sítě, rodičovská kontrola, zabezpečení proti nežádoucím hrozbám a mnoho dalšího.

TP-Link Archer AX23

Nyní se zaměříme na jeden konkrétní model, kterým je TP-Link Archer AX23, který máme možnost v naší redakci pořádně otestovat. Tento router slibuje špičkový výkon a přináší nejnovější technologie Wi-Fi 6, což slibuje rychlejší a spolehlivější internetové připojení. Připojením k Archer AX23 byste měli získat špičkový router, který zvládne pokrýt vaše náročné potřeby v oblasti internetové konektivity.

Za svůj život jsem měl možnost setkat se s několika routery a navíc mám i oficiální CISCO certifikáty pro správu sítí a routerů, takže se hodnotím jako pokročilý uživatel a o to přísněji chci dnešní router hodnotit.

Foto: IT pro Tebe, autor: Vendula Erlebachová

Vzhled

Co se týče balení, musím konstatovat, že zde nečekejte žádné velké překvapení. Vše potřebné je obsaženo v jednoduché, avšak praktické barevné krabici. Kromě samotného routeru naleznete napájecí kabel, čtyři antény a síťový kabel RJ45 pro připojení. Samotná instalace je velmi snadná, a tak si věřím, že i méně zkušení uživatelé budou schopni s routerem rychle naložit.

Samotný router je pak provedený v černé barvě, což je u routerů nezvyklé. Nicméně osobně si myslím, že černý router je praktičtější. Router bývá většinou umístěn na špatně přístupných místech, kde velice sedá prach a často se neuklízí. Proto je na bílém routeru více vidět špína. Na horní části jsou pak použity strídavě matné a lesklé designové prvky a ze zadní strany se pak tyčí čtyři antény.

Vzhledem k designu routeru TP-Link Archer AX23 nemám žádné výhrady. Černý a zajímavě zpracovaný design se skvěle hodí do jakéhokoli interiéru. LED ikony nejsou rušivé a zároveň poskytují dostatečnou indikaci stavu routeru. Nastavení routeru je velmi snadné díky mobilní aplikaci TP-Link Tether, která je dostupná v češtině a slovenštině. Díky této aplikaci lze rychle a pohodlně ovládat router přímo z telefonu, což ocení zejména méně zkušení uživatelé.

Foto: IT pro Tebe, autor: Vendula Erlebachová

Výkon a funkce

TP-Link Archer AX23 se může pochlubit nejnovější technologií Wi-Fi 6, která slibuje vyšší rychlost a lepší kapacitu sítě. Rychlost 1,8 Gb/s je více než dostačující pro plynulé streamování a online hraní her. Zajímavým prvkem je podpora dvou frekvencí – 2,4 GHz a 5 GHz, což umožňuje efektivní komunikaci s více zařízeními najednou. Za bezproblémovou komunikaci mezi routerem a zařízeními je zodpovědný dvoujádrový procesor.

Další pozitivní stránkou tohoto routeru je zpětná kompatibilita se staršími Wi-Fi standardy 802.11. To znamená, že uživatelé, kteří stále používají starší zařízení, nemusí mít obavy při jejich připojování. Funkce OFDMA umožňuje komunikaci s více zařízeními současně a snižuje zpoždění. Rozsáhlé pokrytí signálu a bezproblémový provoz zajistí BeamForming technologie společně s čtyřmi vysokoziskovými anténami.

Jako pozitivum hodnotíme i přítomnost bezplatné rodičovské kontroly, v rámci které můžete třeba blokovat nevhodné URL adresy, spravovat profily či pozastavovat některé procesy. Router TP-Link je také kompatibilní s většinou poskytovatelů internetových služeb i díky podpoře L2TP/PPTP. Za zmínku stojí i podpora stále populárnější IPTV, abyste mohli využívat výhod internetové televize v maximálním možném rozlišení. Poslední z řady zajímavých funkcí je OneMesh, což je v podstatě extender zajišťující větší pokrytí celé domácnosti.

TP-Link Archer AX23 je výkonný router, který si může potěšit náročnější uživatele. Nejnovější technologie Wi-Fi 6 spolu s efektivním procesorem a podporou OneMesh přináší vysokou rychlost a spolehlivé pokrytí celého domova. Díky tomu lze streamovat videa ve vysokém rozlišení a hrát online hry bez jakýchkoli výkyvů síly signálu. Zabezpečení routeru je na vysoké úrovni díky protokolu WPA3, což zajišťuje ochranu osobních sítí před nežádoucími útoky.

Závěr

TP-Link Archer AX23 je bezesporu zajímavý router, který nabízí nejnovější technologie a vysoký výkon. Podpora Wi-Fi 6 a OneMesh jsou silnými stránkami tohoto zařízení. Instalace je snadná a uživatelská přívětivost je velmi dobrá díky aplikaci TP-Link Tether. Celkově lze tento router doporučit všem, kteří hledají spolehlivý a výkonný router s moderními funkcemi pro pokrytí celé domácnosti. Jako kladnou stránku určitě hodnotíme i rodičovskou kontrolu, pomocí které můžete nejen svým dětem, ale i svým zaměstnancům zablokovat přístup k sociálním sítím během pracovní doby.

Celkově lze říci, že router TP-Link Archer AX23 je výbornou volbou pro každého, kdo hledá spolehlivý a výkonný router s moderními funkcemi. Nabízí dostatečný výkon pro náročné uživatele a jeho zabezpečení je na vysoké úrovni. Za naši redakci ho tak můžeme zcela bez problémů doporučit, protože splnil to, co slíbil.

Zdroj: uživatelské hodnocení IT pro Tebe, informace poskytnuté společností TP-Link