Foto: Freepik

1. Stanovte si rozpočet

Nejprve si určte, kolik jste ochotni investovat do nového notebooku. To vám pomůže omezit výběr na modely, které jsou pro vás finančně dostupné. Z vlastní zkušenosti můžu doporučit takovou hranici okolo 15 -20 000 Kč, za kterou lze sehnat obstojný notebook se slušnými parametry. Pokud je ale tato hranice nad vaše možnosti, musíte se vždy snažit vybrat ten nejlepší možný notebook v rámci vašeho rozpočtu. Je jasné, že budete muset zvážit, v jakých parametrech můžete oželit případný výkon.

2. Zvažte potřebné specifikace

Rozhodněte se, jaké specifikace jsou pro vaše školní účely nezbytné. To zahrnuje výkon procesoru, velikost paměti RAM a kapacitu úložiště. Pro běžné školní úkoly je obvykle dostatečný střední výkon, například Intel Core i5 nebo ekvivalentní AMD procesor, 8 GB RAM a minimálně 256 GB SSD. Záleží samozřejmě, na jaké škole studujete, protože pokud studujete architekturu nebo počítačovou grafiku, budete muset zakoupit extrémně výkonný notebook. My však uvažujeme obecnou variantu.

3. Zvažte velikost a váhu

Toto je pro mne třeba zásadní otázka. Obecně totiž platí, že čím větší displej chcete, tím těžší a větší bude i notebook. Pokud ho budete denně nosit do školy, určitě nechcete mít velký celokovový 3 kg těžký notebook. Na druhou stranu není asi úplně vhodné mít malý netbook. Za mne osobně je třeba naprosto dostačující chromebook. Je malý, lehký a pro psaní v textovém editoru, koukání na filmy a brouzdrání po internetu naprosto dostačující. To jsou ale jen moje osobní preference.

4. Displej a rozlišení

Foto: Freepik

Pokud nejste odborník na architekturu či design, tak zpravidla nepotřebujete mít displej o rozlišení 4k. Důležité je si uvědomit, že většinu spotřeby energie notebooky má na svědomí právě displej. Pokud si tak vyberete extra kvalitní, bývá to na úkor výdrže. Moje doporučení je Full HD (1920 x 1080). Vyšší rozlišení pak také stojí více peněz. Já raději tyto peníze investuji do výkonu než do rozlišení.

5. Baterie a výdrž

Jedna věc je váha notebooku, ale druhá je výdrž. Právě baterka bývá jednou z nejtěžší částí notebooku, ale na druhou stranu výdrž potřebuje každý. Nikdo nechce s sebou do školy brát i nabíječku. Proto je nezbytné, aby výdrž byla alespoň 8 hodin. Znovu se ale vracíme k rozlišení, protože pokud chcete mít notebook o rozlišení 4k a k tomu výdrž 8 hodin, bude to pořádně těžký notebook.

6. Konektivita

Ujistěte se, že notebook má dostatek portů pro vaše potřeby – USB, HDMI, audio atd. Také zkontrolujte, zda notebook podporuje bezdrátové technologie, jako je Wi-Fi a Bluetooth. Existují totiž i notebooky, které mají jen jeden USB-C napájecí port. V takových případech doporučujeme zakoupit USB hub, což je zařízení, které vám z jednoho portu vykouzlí třeba 5 USB portů.

Foto: Freepik

7. Operační systém

Rozhodněte se, zda chcete notebook s Windows, macOS nebo Linuxem. Znovu přidám svou osobní zkušenost a názor – nejběžnější a uživatelsky nejpřívětivější je Windows. Na OS Windows také seženete všechny programy a aplikace, které po vás budou ve škole požadovat. MacOS je od Applu a je podle Applu přesně vyvinutý pro konkrétní model notebooku. Za mne je to naprosto nevyhovující, protože na něj seženete určitou část potřebných aplikací, ale dále musíte mnoho funkcionalit a aplikací oželet nebo si vybrat nějakou ořezanou alternativu.

Linux je za mne naprosto v pohodě, pokud s ním umíte. Zabere jen zlomek místa, co ostatní operační systémy a díky tomu zbyde více výpočetního výkonu pro vaše programy. Nabízí celou řadu uživatelských prostředí a vy si můžete vybrat to, které se nejvíce podobá Windows. Na druhou stranu musím uznat, že na Linux také některé aplikace nejdou a nebo je můžete spustit pouze s emulátorem.

8. Kvalita klávesnice a touchpadu

Při delším psaní je důležité mít pohodlnou klávesnici. Mějte na paměti, že kvalita klávesnice a touchpadu se mezi různými modelech může značně lišit. Pokud budete psát celý den a budou klávesy tvrdší, můžete si způsobit i zánět šlach.

9. Zvuk a kvalita reproduktorů

Pokud plánujete sledování videí či poslech hudby, je důležité, aby notebook měl kvalitní reproduktory nebo možnost připojení externích reproduktorů. Za mne je ale dostačující buď 3,5 mm Jack audio port nebo možnost připojit bluetooth sluchátka či bluetooth reproduktor. Reproduktory u notebooků nebývají kvalitní ani u prémiových modelů.

10. Recenze a hodnocení

Před konečným rozhodnutím si přečtěte recenze a hodnocení konkrétních modelů. To vám poskytne užitečný náhled na reálné zkušenosti ostatních uživatelů. Někdy se totiž může notebook podle technických specifikací výrobce zdát ideální, ale po uživatelské stránce zjistíte, že jde spíše o noční můru.

Závěr

Výběr notebooku je závažná věc a měli byste jí věnovat pozornost. Pokud hledáte levnou variantu, vyberte si určitě chromebook, který seženete i za pár tisíc korun. Pokud chcete něco lepšího, ale nemáte peníze, vždy raději oželte zvuk a obraz, ale snažte se zachovat výkon, výdrž a kapacitu operační paměti. To jsou za mne tři nejdůležitější věci.

Zdroj: uživatelská zkušenost IT pro Tebe