Foto: Freepik

Pokud se stane, že jste ztratili svůj mobil s operačním systémem Android, nezoufejte. Existují některé kroky, které můžete podniknout, abyste minimalizovali ztráty a zabezpečili svá data. V tomto článku se dozvíte, co dělat, když se ocitnete v této nepříjemné situaci.

1. Ověřte, zda se telefon opravdu ztratil

Jako první je důležité se ujistit, zda došlo skutečně ke ztrátě vašeho mobilu. Občas se domníváme, že je v batohu a přitom je v kapse v bundě. Stejně tak si mohl mobilní telefon zapůjčit váš partner / partnerka nebo dítě. Rozhodně je dobré zkusit se prozvonit z jiného telefonu. Nechte ho vyzvánět a projděte si všechny místnosti, kde jste se naposledy pohybovali.

2. Najděte mobil pomocí chytrých funkcí

Google nabízí hned celou řadu funkcí pro případ, že se váš mobil či tablet ztratí. Na dálku ho tak můžete vyhledat, uzamknout či vymazat. Důležité je přidat do svého zařízení svůj účet Google, kde je již funkce „Najdi moje zařízení“ automaticky zapnutá.

2.1 Jak hledat pomocí funkce „Najdi moje zařízení“

Mobilní telefon musí mít přidaný účet Google, zapnuté určování polohy, povolenou funkci „Najdi moje zařízení“ a zároveň mít mobil připojený k mobilním datům či Wi-Fi. Jestliže váš mobilní telefon nemá přístup k internetu, zobrazí se vám alespoň jeho poslední aktualizovaná poloha.

Následně musíte otevřít adresu android.com/find, kde se přihlásíte ke svému účtu stejnými přihlašovacími údaji, jako jste se přihlašovali na mobilním telefonu. V postranním panelu pak vyberete z nabízených zařízení to, které je ztracené. Po kliknutí se zobrazí ve ztraceném telefonu oznámení.

Zároveň se vám přímo v prohlížeči na mapě zobrazí aktuální poloha vašeho mobilního telefonu. V případě, že je mobilní telefon mimo dosah GPS či internetu, zobrazí se alespoň poslední známá poloha. Mimo jiné se vám zobrazí i několik dalších možností.

Konkrétně to je „Přehrát zvuk“, což spustí v zařízení vyzvánění alarmu na pět minut na maximální hlasitost i v případě, že je vyzvánění vypnuté. Další možností je „Zabezpečit zařízení“, což umožní zamknout mobilní zařízení pomocí PINu či hesla. Zároveň zde máte možnost vytvořit i nové heslo. Mimo jiné máte i možnost odeslat a zobrazit na displeji mobilu zprávu pro nálezce s náhradním telefonním číslem. Jako krajní se jeví poslední možnost, a to vymazat zařízení. Což nutně nemusí znamenat SD kartu.

3. Změňte hesla k důležitým účtům

Pokud jste mobilní telefon doposud nenašli, raději si změňte hesla ke svému e-mailovému účtu, sociálním sítím či k vašemu mobilnímu bankovnictví. Tím alespoň částečně můžete minimalizovat případná rizika vyplývající z neoprávněného přístupu k vašim údajům.

4. Kontaktujte svého mobilního operátora

Stále se zde nabízí i možnost kontaktovat svého mobilního operátora a požádat ho o pomoc. Někteří operátoři jsou s trochou ochoty schopni vám mobilní telefon zabezpečit, dohledat nebo deaktivovat SIM kartu. Zároveň budete potřebovat potvrzení od mobilního operátora, pokud máte mobilní telefon pojištěný.

5. Obraťte se na policii

Na místě je rozhodně i kontaktovat policii, a to zejména pokud hrozí, že jste mobilní telefon neztratili, ale byl vám zcizen. Na policii s sebou rozhodně vemte vše, co k mobilnímu telefonu máte. V ideálním případě i originální krabičku, kde je výrobní číslo mobilu IMEI a číslo SIM karty.

Závěr

Situace, kdy ztratíte mobilní telefon, může být stresující, ale dodržováním těchto kroků můžete minimalizovat riziko zneužití vašich dat a zároveň i zvýšit šance na nalezení. Pamatujte si, že prevence je vždy lepší než léčba, proto je důležité pravidelně provádět zálohy dat a udržovat svůj telefon chráněný hesly a zabezpečovacími funkcemi.

Zároveň si alespoň fotky stahujte pravidelně do počítače nebo do cloudu, ať nepřijdete o několik let života vašeho dítěte. Od té doby, co Google zpoplatnil svou službu Google Fotky, si většina lidí fotky zkrátka nezálohuje. Jak správně zálohovat fotky se dozvíte v jednom z našich dalších návodů.

Zdroj: support.google.com (odkaz)