Foto: Freepik

Obchodní ministerstvo oznámilo, že od pondělí zakáže veškeré používání iPhonů „pro pracovní účely“. Ministerstvo digitálního rozvoje a státní podnik Rostec uvedly, že se budou řídit stejným opatřením nebo již zavedly své vlastní zákazy.

Zákaz používání iPhonů, iPadů a dalších zařízení Apple ve vedoucích ministerstvech a institucích odráží rostoucí obavy Kremlu a tajné služby FSB z nárůstu špionážních aktivit amerických zpravodajských agentur proti ruským státním institucím.

„Lidé z bezpečnostních složek v ministerstvech – tedy zaměstnanci FSB zastávající civilní funkce, jako jsou náměstci ministrů – oznámili, že iPhony již nejsou považovány za bezpečné a měly by být hledány alternativy,“ řekla osoba blízká vládní agentuře, která zakázala výrobky Apple.

„Úředníci opravdu věří, že Američané mohou svá zařízení používat k odposlechu,“ uvedl Andrey Soldatov, expert na ruskou bezpečnost a tajné služby. „FSB se dlouhodobě zajímá o používání iPhonů pro profesní kontakty, ale prezidentská administrativa a další úředníci se proti [omezením] postavili jednoduše proto, že měli rádi iPhony.“

Podobné zákazy již platí nebo mají být brzy zavedeny v ministerstvech financí a energetiky a v dalších úředních orgánech, uvedla osoba blízká vládní agentuře. Ministerstva a vláda nereagovaly na žádosti o komentář.

Foto: Freepik

Zástupce společnosti Rostec uvedl pro Financial Times, že omezení se vztahuje na všechna zařízení Apple. Je však stále povoleno jejich používání pro osobní účely. Podle Financial Times si všichni se stěžují, že je to nepraktické a musí nosit další telefon nebo tablet.

Zdroj: FT.com (odkaz)