Foto: IT pro Tebe, autor: Vendula Erlebachová

VZHLED

Na první pohled nás tento mobilní telefon překvapil svými rozměry, kterými se výrazně odlišuje od svých předchůdců. Zatímco předchůdci se orientovali spíše na oblé hrany a oblý displej, tak tato novinka pá docela ostré linie. Rohy jsou sice zakulacené, ale displej je striktně plochý, což mám já osobně třeba raději.

Zpracování je pak detailní a je vidět, že si Huawei dalo na tomto mobilním telefonu záležet. Je jasné, že mobil je pevný, bytelný, ale zároveň jsou použity velice kvalitní materiály. Se svou tloušťkou 6,88 mm a váhou jen 168 g se řadí mezi ultratenké a zároveň ultralehké mobily.

Se svým vzhledem a tvary se rozhodně řadí do současného trendu, který odstartoval iPhone 13 a iPhone 14. Na přední straně se logicky nachází selfie kamerka, která je jako průstřel v horní části displeje uprostřed. O technické specifikaci kamerky se budeme bavit níže.

Ve spodu se pak nachází klasický USB-C konektor a mikrofon. Power button a tlačítka pro ovládání hlasitosti jsou umístěny pod sebou na pravé straně. Zde bych možná uvítal, aby byly na různých stranách, protože se mi na začátku stalo, že jsem místo ztišení filmu vypnul displej, ale to je jen otázka zvyku. Na zadní straně se pak nachází modul s fotoaparáty spolu s přisvětlovací diodou.

Foto: IT pro Tebe, autor: Vendula Erlebachová

DISPLEJ

Displej je zde 6,7″ OLED, což je rozměrově naprosto ideální velikost. Zároveň musíme velice pozitivně hodnotit i vyšší obnovovací frekvenci 120 Hz, což dneska stále není úplný standard ani v této kategorii prémiových mobilních telefonů. Rozlišení displeje je pak Full HD+, což je za nás naprosto dostačující.

Koneckonců je dokázáno, že lidské oko stejně nedokáže vnímat vyšší rozlišení. Co se týče barevnosti a svítivosti byli jsme naprosto spokojeni, což jsme ale také u OLED technologie předpokládali. Barvy jsou velice kvalitně provedené a i kontrast umocňuje zážitek ze sledování filmů. Při ostrém letním slunečním světle jsme pak neměli žádné problémy s případnou čitelností displeje.

FOTOAPARÁT

Na zadní straně pak nalezneme výše zmíněný modul s fotoaparáty. Tomu vévodí hlavní snímač, který nabízí rozlišení 50 Mpx a má objektiv o světelnosti f/1,9. Ve střední třídě by se jednalo o naprostou špičku, ale v kategorii prémiových telefonů jde spíše o lepší standard.

Co nás ale zamrzelo je absence optické stabilizace, která je v dnešní době i u levnějších modelů. Další fotoaparátem je pak širokoúhlý 8 Mpx, který nabízí f/2,2. Ten nás překvapil svým záběrem zorného pole 112°. V praxi tak nahradí částečně třeba panoramatické fotky. Fotky jsou ale dle našeho mínění spíše průměrné.

Foto: IT pro Tebe, autor: Vendula Erlebachová

Je pravdou, že díky dobré svítivosti snímačů máte i v šeru v tmavých místech skutečně tmavou barvu a ne šum, ale díky absenci stabilizace mohou být někdy fotky lehce rozmazané. Co ale musíme vyzdvihnout je kvalita předního fotoaparátu. Tyto selfie kamery byly v minulosti spíše doplňkem, který má jen pár megapixelů.

V tomto případě má ale přední kamerka 60 Mpx a umožňuje natáčet i 4K videa s 30 fps. Huawei si tak zřejmě všiml, že lidé spíše fotí selfie fotky nebo natáčí obsah na sociální sítě a tím pádem využívají přední kamerku více než tu zadní. Z tohoto pohledu musíme vývojáře Huawei pochválit.

VÝKON

Srdcem tohoto mobilního telefonu je čipset Qualcomm Snapdragon 778G, který mimo jiné nabízí solidní výkon a podporu 5G, která se v této kategorii tak nějak očekává. U Huawei to je však trochu komplikované a kvůli sankcím tedy nabízí mobilní telefon jen 4G. I tak zde ale máte výkonný osmijádrový procesor.

Výkon je pak doplněn o grafickou kartu Adreno 642L a operační pamětí 8 GB. Při testování jsme nezaznamenali jediný problém ze strany výkonu. Co se týče úložiště, je zde k dispozici 256 GB, což je za nás naprosto dostačující. Zkoušeli jsme hrát i náročné moderní hry nebo mít otevřených několik oken vyhledávače zároveň a vše stále běželo velice hladce a svižně, takže palec nahoru.

Foto: IT pro Tebe, autor: Vendula Erlebachová

VÝDRŽ

Poslední oblastí, kterou bychom v rámci našeho redakčního testování probrali je výdrž. Nachází se zde baterie o kapacitě 4 500 mAh, která naštěstí podporuje rychlonabíjení 66 W, což je vždy dobrá zpráva. Mobilní telefon pak s přehledem vydrží minimálně jeden pracovní den. Záleží samozřejmě na tom, kolik funkcí máte zapnuto. Pokud vše vypnete a necháte jen nezbytné, dostanete se i na dva dny. Nicméně i při maximální zátěží vás telefon během klasického dne nepotopí.

ZÁVĚR

Na první pohled je pro nás největším překvapením vzhled, který je pravděpodobně inspirovaný iPhonem. Huawei se tak snaží jít s trendem. Jedná se o mobil, který dlouho vydrží, rychle se nabije a nabízí velice kvalitní selfie kameru. To bych osobně viděl jako přednosti. Navíc má i kvalitní displej s dobrým rozlišením a obnovovací frekvencí.

Huawei se zřejmě vyhnul použití celokovového těla kvůli zachování nízké hmotnosti a místo toho použil kvalitní plast. Nicméně nikde nic nevrže a telefon je z konstrukčního hlediska velice kvalitní. Za naši redakci tak můžeme tento telefon doporučit a osobně bych ho zařadil do vyšší střední třídy nebo do průměrné prémiové kategorie.

Zdroj: uživatelské hodnocení IT pro Tebe, informace poskytnuté společností Huawei