Foto: IT pro Tebe, autor: Vendula Erlebachová

Představíteli si navíc, že máte lustr v ložnici, kde je těchto žárovek třeba šest, můžete mít spotřebu až 600 W, a to je na jednom lustru. Velkou výhodou v této oblasti jsou tzv. úsporné žárovky. Ty totiž spotřebovávají jen nepatrný zlomek, ale malý stejnou svítivost, jako klasické žárovky.

Když mluvíme o klasických žárovkách, musíme zmínit i kategorii chytré úsporné žárovky. Jednu takovou máme v současné době v redakci na testování a jde konkrétně o model TP-Link Tapo L610. Jedná se totiž o WiFi žárovku se závitem GU10 a barevnou hloubkou 2700 K. Tato teplota světla je definována jako teplá bílá, ale od pohledu se jedná o lehce žluté světlo vhodné zejména do ložnice či na chodbu.

V čem je chytrá žárovka dobrá?

Jak již bylo naznačeno výše, tak tato žárovka má integrovanou WiFi, což v praxi znamená, že je neustále napojená na cloud a na vaši chytrou domácnost. Tuto žárovku pak můžete ovládat přes mobilní aplikaci spolu s dalšími zařízeními, jako jsou soustavy žárovek (například na lustru), chytré zásuvky, atd.

Velkou výhodou za nás je fakt, že ji můžete klidně ovládat hlasovými příkazy pomocí Gogole Assitent či Amazon Alexa, stejně jako fyzických chytrých vypínačů Tapo smart. Musím uznat, že je pohodlné jen ležet v posteli a říci „Hey Google, zapni světlo“ a náhle se rozsvítí lampička. Nemusím zkrátka nikde hledat vypínač.

Foto: IT pro Tebe, autor: Vendula Erlebachová

Pomocí aplikace si ale také nastavíte úroveň stmívání od 1 % do 100 %. Možná to zní složitě, ale je to velice praktické. Když je venku tma, ale vy potřebujete pracovat, necháte si svítivost na 100 %. Pak ale chcete být v posteli a číst knížku, tak si dáte úroveň stmívání na 50 % a když koukáte na film na mobilu, nepotřebujete nic silného, ale stačí pouhých 10 %.

Další funkcí je možnost načasovat vypnutí a zapnutí žárovky. Pravidelně se tak může rozsvěcet a zhasínat dle vámi stanoveného rozvrhu. Není tak žádný problém si automatizovat, že když ráno v 6.00 stáváte do práce a odcházíte v 6.30, může vám tuto půl hodinu svítit světlo, aniž byste se namáhali hledat vypínač.

Spotřeba energie

Když jsme v úvodu mluvili o úsporných žárovkách, musíme samozřejmě přidat i samostatnou kapitolu o spotřebě této konkrétní žárovky. Zde se dostáváme na hodnotu 2,9 W, ale má svítivost 350 lm, což je stejné, jako běžná žárovka s výkonem 50 W. Jednoduchou matematikou pak zjistíte, že v případě této žárovky můžete 17krát snížit své náklady na osvětlení.

Závěr

Náklady na domácnost jsou v poslední době velké téma, a tak se určitě každému hodí, když mu zbude na konci měsíce o pár korun navíc. Tato žárovka stojí jako běžná úsporná žárovka, ale přidává navíc mnoho užitečných funkcí. Nejvíce jsme během našeho testování využili možnost nastavit stmívání a časovač. Většina lidí má do jisté míry stereotypní život – vstává ve všední dny ve stejnou dobu, chodí spát ve stejnou dobu, atp. V tomto případě můžete mít svou domácnost absolutně automatizovanou. Za nás je to určitě dobrý krok k úsporám i k ekologii.

Zdroj: uživatelské hodnocení IT pro Tebe, informace poskytnuté společností TP-Link