Foto: Freepik

Katolický Netflix míří do Čech a Slovenska, a to ve formě první streamovací služby s názvem „Filmana – filmy, které nasytí duši“. Tato nová platforma nabízí divákům pohodlný přístup k filmům, dokumentům a seriálům s křesťanskými hodnotami, které nejenže přinášejí zábavu, ale také inspiraci a přiblížení k Bohu. Za projektem stojí kolektiv věřících filmařů z produkce Bumerang Film, kteří plánují platformu spustit na podzim 2023.

Princip fungování Filmany je podobný jako u jiných streamovacích služeb. Diváci za měsíční poplatek získají neomezený přístup k online katalogu filmů, které mohou sledovat kdykoliv a odkudkoliv. Cena měsíčního předplatného činí 149 Kč. Na začátku bude nabídka převážně zahraničních filmů s českými titulky nebo dabingem, ale katalog bude postupně rozšiřován nákupem nových licencí. V dlouhodobém horizontu plánují tvůrci Filmany produkovat i vlastní duchovní filmy a seriály.

Spuštění Filmany je náročný projekt, vyžaduje investice do licencí a překladů, a proto autoři spouštějí crowdfundingovou sbírku na Donace.cz. Chtějí tak získat finanční podporu od svých budoucích diváků, kteří mohou přispět libovolnou částkou. Ti, kteří přispějí částkou vyšší než 1500 Kč, získají roční předplatné Filmany jako odměnu. Tvůrci slibují transparentní hospodaření s financemi a plánují vkládat nad rámec provozních nákladů finance do tvorby nového obsahu s duchovní nebo vzdělávací tematikou.

Co se obsahu týče, Filmana nabídne pestrou škálu filmů. K dispozici budou historická dramata, dokumenty, filmy k zamyšlení a další. Tvůrci chtějí přinést věřícím společná témata a prožitky pro jejich rodiny. Filmy mají totiž moc proměňovat lidská srdce, jak zdůrazňuje i papež František. Spolupracující portál Film & Spiritualita věří, že křesťanské filmy mají potenciál zaujmout české publikum, a Filmana se chce stát příjemným a pohodlným místem pro jejich sledování a duchovní obohacení.

Zdroj: Filmana.cz (odkaz)