Foto: IT pro Tebe, autor: Lukáš Erlebach

UNBOXING

Již při pohledu na samotnou krabičku je patrné, že se jedná o prestižní a elegantní záležitost. Celá krabička je vyvedena v černé matné barvě a pouze nápis Huawei Watch 4 Pro je v lesklé zlaté barvě, stejně jako displej vyobrazených hodinek. V krabičce pak naleznete vše, co je potřeba, takže hodinky, návod a magnetická kolébka s USB-A koncem. Co považujeme za velkou výhodu je i několik rezervních titanových článků do řemínku, aby si každý mohl nastavit pohodlně hodinky tak, aby mu seděli co nejlépe.

Sami jsme toto nastavování vyzkoušeli a funguje to lépe, než u předešlých modelů. Není k tomu totiž potřeba naprosto žádné speciální vybavení, protože na některých dílcích je přepínací tlačítko, kterým dílek uvolníte.

Foto: IT pro Tebe, autor: Lukáš Erlebach

VZHLED

Již na první pohled můžeme konstatovat, že celé hodinky působí velice jednotně, protože jak pouzdro, tak řemínek jsou vyvedeny v titanu. Pouzdro je pak z leštěného titanu, takže působí velice eleganntě a reprezentativně. Hodinky samotné jsou poměrně mohutné a hodí se proto spíše na větší ruku.

Na ruce pak působí dominantně. Rozhodně se hodí jak k obleku na obchodní jednání, tak na váš běžný trénink či volnočasovou aktivitu. V pravém horním rohu je pak otočné kolečko připomínající ovládání z klasických analogových hodinek. V pravém dolním rohu je pak z boku tlačítko, které se zároveň využívá jako senzor pro měření EKG či ztuhlosti tepen.

Foto: IT pro Tebe, autor: Lukáš Erlebach

Samozřejmě nejvíce dominantní je pak 1,5″ LTPO AMOLED displej, který má jednoznačně velice povodené barvy i jas. Tento displej má rozlišení 466 × 466 px a jemnost 310 PPI. Za slunečných dnů jsme zkoušeli čitelnost displeje a neměli jsme sebemenší problém ani s malými písmeny. Samotné sklo je pak safírové a i titan použitý na hodinkách není obyčejný titan, ale titanová slitina TC4, která má být dle uvedených informací až třikrát odolnější než běžný titan.

Nesmíme ale také zapomenout na jejich odolnost podle certifikátu IP68, což znamená do 5 ATM. Zároveň jsou Watch 4 Pro vybaveny certifikátem pro freediving do hloubky až do 30 metrů. Nemusíte se tak rozhodně bát, že se s nimi něco stane. Jsou odolné, bytelné a snesou i hluboké potápění. V závěrečném hodnocení webu bychom rádi vyzdvihli celkový prémiový design, vzhled a robustnost. Nikde vám zkrátka nic nevrže ani nemá žádnou vůli.

Samozřejmostí je pak možnost výměny ciferníků, kterých máte přímo v hodinkách hned několik. Další ciferníky si pak můžete stáhnout či zakoupit na Huawei Watch Face Store, kde jich naleznete asi 20 000. Z toho jasně plyne, že si můžete hodinky skutečně personalizovat. Je jen na vás, jestli z nich budete mít elegantní doplněk na obchodní schůzku nebo stylového fitness trenéra.

Foto: IT pro Tebe, autor: Lukáš Erlebach

FUNKCE

Jednou z hlavních výhod těchto hodinek je podpora technologie eSIM, což v praxi znamená, že můžete telefonovat přímo z hodinek a nemusíte tak u sebe nutně mít svůj telefon. Hodinky Huawei Watch 4 Pro mají

Co to je eSIM?

Čip eSIM je v podstatě samostatný čip nebo spíše virtuální SIM karta, která je přímo zabudovaná do základní desky mobilního telefonu, chytrých hodinek nebo jiného mobilního zařízení. Oproti tomu klasická SIM karta se musí do zařízení fyzicky vkládat. U eSIM tento problém odpadá a postačí si do nového zařízení s pomocí operátora stáhnout svůj „profil“ a nastavit si své zařízení tak, jak potřebujete.

Jaké nabízí senzory?

V dnešní době jsou senzory na chytrých hodinkách již prakticky nezbytností. Zde nalezneme senzor tělesné teploty, gyroskopický senzor, akcelerometr, barometr či senzor okolního osvětlení. Za zmínku stojí i senzory pro určování polohy GPS, GLONASS, Galileo či Beidou.

Na hodinkách Huawei Watch 4 Pro je také vylepšený optický senzor, díky čemuž nabízejí i poměrně přesné měření tepové frekvence či funkce měření okysličení krve. Při našem testování musíme obzvlášť vyzdvihnout kvalitu optického senzoru, protože měření EKG je opravdu ojidinělé i v kategorii prémiových chytrých hodinek.

Foto: IT pro Tebe, autor: Lukáš Erlebach

VÝDRŽ

Výdrž je vždycky kapitola, která je asi nejvíce subjektivní. Záleží totiž na individuálním nastavení a využívání funkcí. Pokud máte všechno zapnuté, tzn. jas na plno, GPS, eSIM, tak počítejte s tím, že vám hodinky vydrží něco přes čtyři dny. Pokud budete trochu myslet na spotřebu a zmírníte jas a necháte zapnuté jen nutné funkce či budete mít zapnutý režim optimalizace spotřeby, můžete dosáhnout i více než 12 dnů.

OVLÁDÁNÍ

Pokud máte strach z ovládání a že se nevyznáte v záplavě funkcí, jsou vaše obavy zcela zbytečné. Zmáčknutím korunky v pravém horním rohu se vám zobrazí menu, kde se pohybujete zcela intuitivně svým prstem, jelikož displej je samozřejmě dotykový. Na ovládání lze i použít tato korunka, která je otáčecí. Lehce tak s ním budete scrollovat či ovládat hlasitost.

FITNESS TRENÉR

I když se jedná o hodinky a ne o chytrý náramek, nabízejí Huawei Watch 4 Pro skutečně široké portfolio. Máte tu trenéra a monitoring klasických sportů, jako je běh, cyklistika, fitness, chůze, jóga, lezení, plavání, turistika či veslování. Nalezneme zde ale i specialitky, jako třeba funkce pro hráče golfu. Jednoduše řečeno zde naleznete všechny klasické sporty a činnosti, takže si určitě vyberete.

ZÁVĚR

Těmto hodinkám předcházela pověst prémiové třídy a nové vlajkové lodi, proto jsme byli zvědaví, jak se k tomu vývojáři Huawei postavili. Musíme uznat, že již od vybalování máte skutečně dojem, že jde o prémiový produkt. Po vybalení vás v tom jen utvrdí použité materiály. Výdrž je za nás uspokojující a je rozhdně větší než u drtivé většiny mobilních telefonů.

Hodinky nás příjemně překvapily i z množství funkcí, které nabízejí. Jako velkou výhodu musíme zmínit kvalitní optický senzor, pomocí kterého si můžete změřit třeba EKG. Rozhodně se tak jedná o všestranného pomocníka, protože vám pomůže hlídat agendu, spojí vás s telefonem, usnadní práci a zároveň bude vaším osobním trenérem.

Při porovnání s konkurencí musíme uznat, že hodinky zkrátka mají co nabídnout, a proto je můžeme na základě našeho testování jednoznačně doporučit. Na ruce jsou velice pohodlné a příjemné, i když trochu těžší. To je ale vzhledem k použitým materiálům zcela normální.