Foto: Pixabay

Je pravdou, že focení pod vodou má svá jasná specifika a uživatel se to musí naučit. Nejde však o nic těžkého. Stačí jen trochu praxe. Níže se vám pak pokusíme předat několik našich osvědčených tipů a rad, jak můžete i vy s vaším mobilním telefonem pořídit fotky podmořského světa či vašich dítek.

Nikdy nesmíte spoléhat na voděoodlnost telefonu

Některé mobilní telefony, zvláště pak ty dražší modely, nabízejí i určitý stupeň odolnosti proti vodě či vlhku. Rozhodně vám ale doporučujeme na toto nespoléhat. Voděodolností je totiž několik stupňů s tím, že ten nejslabší vám spíše ochrání mobilní telefon v případě deště. Ten nejkvalitnější stupeň by teoreticky měl ochránit mobilní telefon i v případě ponoření několik metrů pod hladinu.

Vždy byste proto měli mít pro váš mobil i vodotěsné pouzdro, které by s jistotou mělo ochránit jakýkoliv chytrý telefon. Tyto pouzdra jsou totiž univerzální velikosti. Dále nesmíte zapomínat, že voděodolnost není vodotěstnost, a tak se vám zkrátka může stát, že bez speciálního pouzdra si zničíte svůj mobilní telefon. V případě poškození mobilního telefonu vodou navíc nemůžete ani uplatnit záruku.

Foto: Pixabay

Udělejte si co nejvíce fotek

Focení pod vodou má svá velká specifika, protože světlo procházející přes vodní hladinu se láme a vytváří pod hladinou viditelné paprsky. Někdy tyto paprsky mohou fotku vylepšit, ale ve většině případů fotku spíše kazí. Proto se rozhodně neostýchejte fotit co možná nejvíce, abyste měli jistotu, že alespoň nějaká vyjde. Navíc je pod vodou větši šero, a proto váš mobilní telefon automaticky nastaví o trochu delší dobu snímání. Jinými slovy se může stát, že mnoho fotek bude různě rozmazaných.

Na fotorežimy nespoléhejte

Nebuďte překvapeni, když váš mobilní telefon bude zmatený a bude střídat své předvolené režimy. Jednou totiž detekuje stín a nastaví focení ve tmě a následně detekuje světlo a nastaví režim krajina. Nejlepší je ponechat nějaký režim „AI“ či „inteligentní“, aby si telefon sám určil ideální nastavení.

Musíte také uvažovat nad tím, že máte mobil uzavřený ve vodotěsném pouzdře a velice špatně se ovládá. Proto budete rádi, když se vám povede stisknout spoušt.

Foto: Pixabay

Foťte proti slunci a za slunečných dnů

Focení pod hladinou má v některých ohledech zcela opačná pravidla, než focení „na suchu“. V přírodě totiž platí obecná zásada, že musíte mít slunce vždy za zády a nikdy nefotit proti světlu. Ve vodě naopak získáte nejhezčí fotky, když budete mít světlu přímo proti sobě.

Vytvoří vám právě výše popsané paprsky vzniklé lomem světla, které dokáží vaši fotografii nádherně dokreslit. S tím souvísí i to, že byste měli jít fotit spíše za slunečných dnů. Po několika snímcích ale neuškodí, když vylezete na sucho a prohlédnete si pořízené snímky. Třeba zjistíte, že v konkrétní situaci je lepší fotit se po světle, tzn. se světlem v zádech. Ve vodě jsou zkrátka dosti specifické podmínky a dané prostředí ovlivňuje mnoho faktorů.

Nebojte se experimentovat

Ve vodě můžete zažívat něco podobného, jako astronauti ve vesmíru, a to stav bez tíže. Můžete si tak nastavit scénu nohama vzhůru nebo si naaranžovat do prostoru vznášející se objekty. Zábavné jsou také fotografie pod vodou, kdy focená osoba je oblečena v běžném civilním oblečení.

Foto: Pixabay

Závěrečná doporučení

Focení pod vodou je úchvatné a výhodou je to, že si nemusíte zakoupit drahé vybavení ani speciální podvodní kamerky. Stačí vám jen obyčejný mobilní telefon a vodotěsné pouzdro, které stojí jen v řádech jednotek stovek korun. S focením pod vodou si můžete užít mnoho srandy i zábavy a všechny krásné momenty s rodinou a vašimi dětmi tak zůstanou zachovány.

Než se ale pustíte do reálného focení ve vlnách, zkuste si nejdříve vaše vodotěsné pouzdro jen tak ve vaně či v umyvadle, abyste se ujistili, že nikde neteče či neprosakuje. Další radou, co byste měli udělat před focením je plně si nabít telefon. Focení pod vodou se vám jistě zalíbí a byla by škoda přestat jen pro nedostatek kapacity.

Ze zkušenosti mohu doporučit i pořízení selfie tyče. Ideálně pak co nejlevnější, protože ty bývají bez elektronického příslušenství a samospouště. Obyčejná selfie tyč vám pak skvěle poslouží, protože budete moci fotit sebe na samospoušť. Rozhodně vám ale můžeme toto focení doporučit, protože se jedná o malou investici, které nebudete určitě litovat.

Zdroj: GoGoTick.com (odkaz)