Foto: Pixabay

Najdou se samozřejmě ještě situace, kdy je zrcadlovka lepší, ale není jich příliš mnoho a jde hlavně o noční scény. Uvážíme-li ale že mobilní telefon váží pár stovek gramů, kdežto zrcadlovka i několik kilo je asi volba jasná – kdo by se chtěl tahat s těžkým objektivem. 

Druhou věcí je pak nastavování, kdy fotograf již musí rozumět optice a také musí umět bezvadně nastavit zrcadlovku, ale u mobilu to za nás udělá umělá inteligence. Existuje však několik tipů a dobrých rad, jak fotky z mobilu pořídit ještě kvalitnější. Pokud nevíte, jak na to, tak vám rádi poradíme v následujícím článku.

Existuje mnoho aplikací

Většina uživatelů používá bohužel předinstalovanou aplikaci, která ale ne vždy bývá tou nejlepší a většinou umí jen naprosté minimum věcí, jako je blesk, HDR a několik sezónních filtrů. V lepších aplikacích si můžete, stejně jako na zrcadlovce, nastavit citlivost ISO, expozici či vyvážení bílé.

Správná volba aplikace vám rozhodně dokáže vylepšit funkce vašeho mobilního telefonu a z dostupného senzoru vytěží maximum. Oproti předinstalovaným aplikacím, které jsou hlavně jednoduché a intuitivní, jsou profesionální aplikace více vybavené a je také potřeba trochu s nimi umět pracovat.

Foto: Pixabay

Musíte si zkrátka vyzkoušet nastavit expozici, vyvážení bílé, atp. Mnohé z nich ale nabízí také automatický režim, kdy vše nastaví za vás. Zároveň musíme připustit, že ani sebelepší aplikace nevyfotí kvalitní snímek, pokud máte nekvalitní senzor fotoaparátu. Námi vyzkoušené aplikace, které bychom mohli doporučit jsou:

  • ProCapture

  • Camera FV-5

  • Procam X

  • SnapSeed

Vyzkoušejte režimy

Každý má samozřejmě tu svou oblíbenou aplikaci, ale i ta nejlepší aplikace je v podstatě k ničemu, pokud neumíte využít naplno její potenciál. Uživatelé fotí zkrátka na ten jeden chytrý režim, o kterém jsou přesvědčeni, že stačí na vše. Možná s tím uděláte dobrou fotku na sociální sítě, ale kvalitní snímek z toho nebude.

Každá aplikace pak nabízí i několik režimů, které jsou nastaveny a optimalizovány tak, aby v určitých světelných podmínkách byl snímek co nejkvalitnější. Tyto režimy nevyžadují nějakou pokročilou znalost, ale pomohou vám s fotografiemi portrétu, krajiny, focení na pláži nebo za deštivého počasí. Je to zkrátka ideální záležitost pro toho, kdo se příliš nevyzná v profesionálním nastavování a je spíše laik s tím, že chce mít kvalitní fotografie.

Foto: Pixabay

Neklepejte s sebou

Ať už fotíte zrcadlovkou nebo mobilem, je zde jedno společné pravidlo – musíte držet mobilní telefon pevně. Není dobré fotit za chůze, protože kvalitní fotografie chce svůj čas. Zastavte se, pořádně zaostřete klepnutím na displeji na místo, které chcete mít ostré, a zmáčkněte. Mobil však musíte držet pevně po celou dobu expozice, tzn. nejen po do té doby, než zmáčknete spoušť, ale především potom.

Při focení nočních scén bývá čas focení až minutu. Zde doporučujeme si opřít mobil o pevný bod, např. plot, auto, atp. Zároveň doporučujeme fotit pomocí fyzického tlačítka. Mnoho lidí totiž stojí pevně, zaostří a při snaze zmáčknout spoušť na displeji si rozhodí celou rovnováhu. Pokud ale fotíte pravidelně třeba i portréty nebo krajinky, doporučujeme pořídit si stativ, který stojí jen 200-300 Kč v té základní verzi, která vám bohatě stačí.

Kdy správně fotit

Pro kvalitní fotografii je zapotřebí mít hlavně dobré světelné podmínky. U mobilů to platí ještě více než u zrcadlovek, protože při optimálních světelných podmínkách fotí i špatný mobil relativně dobré fotky. Při horších světelných podmínkách se pak může stávat, že místo šedých či tmavých stinných míst je jen šum.

Důležité je ale zmínit, že ne každé světlo je pro vaše fotky správné. Rozhodně nikdy nefoťte proti přímému slunečnímu světlu. Vše bude přesvícené, akorát vaše obličeje budou černé. Lepší je, když je světlo za vašimi zády. To ale znamená, že bude sluneční světlo svítit foceným osobám přímo do obličeje.

Je proto nejlepší vyčkat, až slunce zajde za obláček a trochu se změkčí. Nejhezčí fotky jsou podle nás i jiných fotografů pořízené během tzv. „Zlaté hodinky“, což je první a poslední hodinka slunečního svitu během dne. Světlo je rozptýlené, není ostré a zároveň vše ozáří teplou barvou světla, což je pro naše oko příjemnější než studené světlo.

Jak použít zoom? Raději nijak

Každý mobilní telefon umí přiblížit scénu pomocí digitálního zoomu, kdežto zrcadlovky mají optický zoom. Rozdíl je v tom, že optický zoom přiblíží scénu fyzicky při zachování kvality snímku a rozlišení. Digitální zoom výrazně snižuje kvalitu snímku, takže je daleko lepší vyfotit klasickou scénu, a poté případně oříznout. Rozhodně doporučujeme, když zoom, tak optický.

Kompozice

Pokud chcete vyfotit kvalitní fotografii, musíte rozhodně mít promyšlenou i scénu neboli kompozici. Nemusíte být zrovna profesionál, ale základní pravidla pro kompozici může zvládnout každý. Hlavní pravidlo fotografů je tzv. „zlatý řez“.

Jinými slovy se to dá nazvat třetinovou kompozicí a funguje to tak, že si snímek či displej mobilu pomyslně rozdělíte mřížkou na horizontální a vertikální třetiny. Většina mobilních telefonů umí dokonce tyto mřížky na displeji zobrazit. Hlavní objekt celé scény a kompozice byste měli umístit ideálně doprostřed, do průsečíku těchto linií.

Foto: Pixabay

Následná úprava v editoru

Ze zrcadlovky lezou jen suché a bezbarvé snímky, které je potřeba hodně upravovat. Naproti tomu z mobilního telefonu dostanete již částečně upravené fotky díky umělé inteligenci. To ale neznamená, že nemůžete již svou fotku dále upravovat do stavu dokonalosti.

Mimo profesionálních programů v počítači můžete naprosto bez problémů použít i editory zabudované přímo v mobilním telefonu v galerii nebo za pomocí Google Fotek. Můžete zvýraznit kontrast, snížit expozici a upravit ostrost. Tím získáte kvalitnější a výraznější fotografie.

Vyberte si to nejlepší

Na mobilním telefonu je to lepší než jak to bylo v případě klasických kinofilmů. Můžete jednu kompozici vyfotit třeba 30x a následně si vybrat jen tu nejlepší fotografii. Tu si pak můžete libovolně upravit, ale dejte si pozor, abyste „nepřepálili“ barvy.

Výběr vhodného mobilu

Nemusíte za mobil utrácet desetitisíce, ale je jasné, že foto mobil za 20 000 Kč bude kvalitnější a bude mít lepší fotografie než mobil za 5 000 Kč. Důležité každopádně je účel, pro který chcete fotografie použít. Pro sociální sítě nemusíte rozhodně mít tak kvalitní fotografie, protože při nahrávání dochází stejně ke kompresi. V takovém případě vám postačí i levnější mobil. Pokud chcete vytisknout svou fotku na velkoformátový plakát, potřebujete rozhodně něco lepšího a dražšího.

Zdroj: SmartMag.cz (odkaz)