Foto: Pixabay

Záleží samozřejmě na vás, jak chcete svou dovolenou v Chorvatsku trávit. Někdo preferuje čistě rekreační dovolenou v hotelovém komplexu a někdo rád cestuje lodní dopravou na okolní pláže a do okolních letovisek. Informace například o aktuálním plavebním řádu jsou k dispozici samozřejmě v přístavu. Ale proč chodit až do přístavu, když si tyto informace můžete zjistit pohodlně z vašeho mobilního telefonu.

Waze: pomocník na cestách

Základní pomocníkem na cestách je pak rozhodně navigace. V České republice využívám nejčastěji Mapy.cz, ale pro cesty do zahraničí je dle mého názoru a zkušeností nejlepší navigací aplikace Waze. Důvod je jednoduchý. V této aplikaci naleznete aktuální dopravní informace, uzavírky i policejní kontroly.

Minimalizujete tak riziko, že během své daleké cesty budete muset objíždět několik desítek kilometrů hlavní trať. Nebo naopak vás to navede na vedlejší silnici v případě, že se stane dopravní nehoda. Další výhodou je fakt, že je tato aplikace zcela zdarma a navíc nemá příliš vysoké nároky na čerpání mobilních dat.

To je způsobeno tím, že její mapy jsou velice abstraktní a nejsou podrobné. Proto ji v Čechách nepoužívám. Snadno tak s touto aplikací dorazíte nejen do cílového letoviska, ale také s ní můžete jezdit po různých výletech či atrakcích. Jde pouze ale o subjektivní názor a každý samozřejmě může využít tu aplikaci, která mu nejlépe vyhovuje.

Foto: Pixabay

HAC ENC – bez toho na dálnici nejedu

V Chorvatsku si nekupujete jednu dálniční známku na několik dní, ale musíte zaplatit mýtné na určitých úsecích. Právě placení mýtného je to, co vás může velice zdržovat, protože před mýtnými branami se tvoří velké fronty. Naštěstí je zde aplikace HAC ENC. ENC je elektronický systém placení mýtného na chorvatských dálnicích.

V praxi si stačí zakoupit malou krabičku pro platbu mýtného na některé z chorvatských čerpacích stanic a následně spárovat s touto aplikací. Pomocí ní si naplánujete trasu, kam jedete a zaplatíte pohodlně mýtný poplatek vaší kartou. Při průjezdu mýtnou branou pak nemusíte čekat dlouhou frontu, ale vjedete do brány určené pro ENC, kde zpravidla žádné kolony nejsou. Další výhodou je, že když budete platit mýtné elektronicky, ušetříte přesně 21,74 %.

Jadrolinija – využijte lodní dopravu

Češi jsou zvyklí se pohybovat zcela logicky hlavně po souši, což znamená osobním automobilem či autobusem. V Chorvatsku se ale zcela běžně využívají i vodní cesty, protože pro tamní obyvatele je to v podstatě jako MHD. Můžete tak doplout do sousedního letoviska pomocí trajektu či katamaranu.

Většinu těchto plavebních cest v Chorvatsku zajišťuje společnost Jadrolinija. Naštěstí existuje i stejnojmenná aplikace, kde pak máte plavební řád všech lodí této společnosti. Navíc si můžete přímo v aplikaci zakoupit listek. Další předností je dle mého názoru možnost náhledu do web kamer v každém přístavu. Hravě se tak přesvědčíte, že v cílovém letovisku třeba neprší nebo není zbytečně silní vítr.

Foto: Pixabay

Sky map – objevte kouzlo noční oblohy

Toto je spíše zajímavost, protože u moře je daleko větší viditelnost hvězd. Pokud se vám líbí koukat na krásnou noční oblohu, můžete si stáhnout aplikaci Sky map a velice jednoduše zjistíte, jaké hvězdy či souhvězdí jsou na obloze právě teď viditelné.

HAKmap – užitečné informace na cestě

Tuto mapovou aplikaci provozuje Chorvatský autoklub, který se právě označuje zkratkou HAK (Hrvatski Autoklub). Naštěstí si zde můžete mimo chorvatského jazyka vybrat i anglický jazyk. Po nainstalování doporučujeme otevřít nastavení a zvolit váš typ vozu i jaké PHM využíváte.

V mapě si pak v menu můžete zobrazit, co přesně chcete nalézt, ať už se jedná o bankomaty, čerpací stanice, parkovací zony, autoopravnu, zdravotnické služby, ubytování či drogérii. Velice užitečnou a hojně využívanou službou je i hledání nejlbižších obchodů s potravinami. Jako poslední z řady výhod této aplikace zmíníme i zobrazení aktuálního počasí na cestě.

Croatia Traffic Info – HAK

Poslední z aplikací, která by neměla chybět nikomu, kdo cestuje do Chorvatska, je Croatia Traffic Info, kde se dozvíte aktuální informace o dopravníc situaci na silnicích. Jde v podstatě o jakousi alternativu k Waze. Ideální je pak tyto dvě aplikace kombinovat, protože na navigování je lepší Waze, ale může se stát, že Croatia Traffic Info bude mít více informací o aktuálních uzávěrkách.

Závěr

Každý může využít, jako informace a aplikace chce. Někomu víc vyhovuje je podle svých zkušeností a někdo se raději spolehne na aktuální přehled všech důležitých informací. Každopádně je nutné uznat, že cesta do Chorvatska je poměrně dlouhá, a to zvláště tehdy, když s sebou vezete malé děti. Proto je důležité ji zbytečně neprodlužovat a využít maximálně efektivní trasu do vašeho cíle.

Zdroj: HAK.hr (odkaz), waze.com (odkaz), Jadrolinija.hr (odkaz)