Foto: Pixabay

Právě těmito problémy se zabývali vývojáři společnosti Viewsonic a zkonstruovali monitor VG2756V-2K, který je vybaven 1080p webovou kamerou, mikrofonem a 5 W reproduktory. Naštěstí máme možnost tento monitor otestovat a výsledky testování naleznete v následujícím článku.

Technické specifikace monitoru VG2756V-2K:

  • Velikost displeje: 27 palců, poměr stran 16:9

  • Rozlišení: 2560×1440

  • Typ panelu: IPS LCD

  • Obnovovací frekvence: 60 Hz

  • Adaptive-Sync: Žádný

  • HDR: Žádný

  • Porty: 1x USB-C s režimem DisplayPort a podporou napájení 90 W, 1x USB-B pro připojení k PC, 2x USB-A, 1x HDMI 1.4, 1x DisplayPort 1.2, 1x Ethernet (RJ45), 1x 3,5mm audio

  • Nastavení stojanu: Výška, otočení, náklon, pivot

  • VESA montáž: Ano, 100×100 mm

  • Webová kamera: 1080p se světelným pruhem

  • Mikrofon: Vestavěný s potlačením hluku

  • Reproduktory: Ano, 2x 5W

VZHLED

Již na první pohled působí monitor velice elegantně a je vidět, že byly použity kvalitní materiály. Monitor je stabilní a pevně stojí na svém místě. Zkoušeli jsme monitor natočit a různě s ním třást, ale monitor setrval v nastavené pozici, i když natáčení monitoru jde poměrně lehce. Na horní straně uprostřed je pak modul s webovou kamerou a na dolní straně se nachází panel s ovládáním a reproduktory.

Foto: IT pro Tebe, autor: Vendula Erlebachová

Součástí monitoru je i všestranný ergonomický strojan, který umožňuje nastavení výšky, náklonu, otočení a dokonce i otáčení o 90 stupňů (v obou směrech) pro použití v režimu na výšku. Stojan je jednoduchý, kompaktní a pevný, s plochým základem, který minimalizuje jeho prostor na stole.

Tyto parametry jsou pak velice důležité, zvláště pro svou kancelář, ať už pracujete z domova či ve firemní kanceláři. Jeho zaměření na business sektor je patrné i z designu, kde vývojáři použili ladné linky s matně černými plastovými panely a matnou černou látkou přes reproduktory. Design je zároveň univerzální, a proto se hodí do každého interiéru.

FUNKCE

Již na začátku našeho článku jsme uvedli, že se jedná o monitor určený pro videohovory a tomu odpovídají i jeho funkce. Zatímco běžná webkamera na notebooku či na mobilním telefonu má menší rozlišení a váš obličej bývá potemnělí, zde je naprosto jiná situace. Vývojáři integrovali do tohoto monitoru dvojici LED světel, která mají za cíl osvětlit a rozjasnit vaši tvář během videohovorů.

Vzhledem k tomu, že rozlišení webové kamery je 1080p, je kvalita přenášeného videa skutečně dobrá. Pro úplnost musíme ale dodat, že kvalita videohovory není v tomto případě limitována webovou kamerou, ale kvalitou vašeho internetového připojení. Samotná kamera má pak na horní straně monitoru výsuvný modul, takže ji můžete vysunout jen v případě potřeby.

Tím, že je kamera zasunutá v těle monitoru je zároveň chráněna před prachem či mechanickým poškozením. Zasunutím kamery navíc dojde k automatickému vypnutí mikrofonu. Testovali jsme i úroveň potlačení hluku, kdy jsme postupně přidávali intenzitu okolního hluku a výsledkem bylo, že nikde nevznikaly žádné ozvěny a funkce potlačování okolního hluku fungovala dle očekávání. Za zmínku určitě stojí i maximální svítivost, která je 310 nitů, což je více než běžný průměr.

KONEKTIVITA

Na zadní straně monitoru se pak nachází poměrně široká paleta portů, jako například USB-C s podporou DisplayPort a režimem napájení 90 W, USB-B, dvakrát USB-A, jeden HDMI, jeden DisplayPort 1.2, jeden Ethernetu a na závěr jeden konektor, za který musíme ViewSonic poděkovat, a to 3,5 mm jack pro klasická sluchátka.

Pokud totiž potřebujete pracovat doma a děti již spí, můžete si dát sluchátka a dále nerušeně pracovat. Monitor si pak můžete nastavit dle potřeb díky tlačítkům na zadní straně. V nabídce možností nastavení je pak různá obrazová kvalita, použití přednastavených profilů gama, kalibrace barev v šesti osách či úprava teploty barev.

ZVUK

Reproduktory mají výkon 5 wattů a jsou dostatečně hlasité. Podle našeho testování plně vyhovují svému účelu, což jsou videohovory, sledování filmů či poslouchání hudby. Zvuk z reproduktorů je čistý a bez jakéhokoliv praskání či šumu. Nečekejte však nadupané herní reproduktory s vychytanými hloubkami. Jde zkrátka o takový lepší průměr.

PODÁNÍ BAREV

Ohledně barevného gamutu zde můžeme hovořit opět o lepší střední třídě, ovšem velice uspokojivá je hodnota sRGB, která je 100% a 82% DIC-P3. Těmito hodnotami rozhodně překonává většinu monitorů i ze střední třídy, které obvykle mají pouze 77% DCI-P3. V praxi to zjednodušeně znamená, že černá je skutečně černá a že barevný kontrast je působivý.

ZÁVĚR

Když shrneme veškeré výše uvedené skutečnosti, zjistíme, že monitor Viewsonic VG2756V-2K je velice kvalitním monitorem s nadprůměrným podáním barev. Jako hlavní výhodu určitě uvádíme kvalitní webovou kameru, potlačení okolního hluku, integrovaný mikrofon, dva reproduktory, přisvětlovací diody pro videhovory a také integrovaný konektor pro audio jack 3.5 mm. Tento monitor rozhodně ocneí každý nejen pro pracovní účely, ale také jako všestranný monitor do domácnosti.

Zdroj: uživatelské hodnocení IT pro Tebe, informace poskytunté společností ViewSonic