Foto: IT pro Tebe, autor: Vendula Erlebachová

Znáte něco horšího než pomalý počítač? Noční můrou každého uživatele počítače či každého hráče je nekonečně dlouhé čekání, než vám načte nějaký program či hra. Každá práce vám na počítači trvá minimálně dvakrát déle, když je pomalý. Většina lidí má ale rychlost počítače spojenou pouze s rychlostí procesoru, což je ale velká chyba. Pokud máte starou paměť HDD, tak vám je rychlý procesor prakticky k ničemu, protože HDD pro vás bude jako jet se zataženou ruční brzdou.

Přitom nejjednodušší, co můžete udělat je pořídit si nové úložiště. Většina lidí to řeší externím diskem, který má také své výhody, ale pokud máte klasický desktopový počítač, je rozhodně lepší variantou interní SSD paměť. V následujícím článku pak naleznete podrobné výsledky testování jednoho z předních zástupců v této kategorii – ADATA SSD XPG GAMMIX S70 1TB.

Společnost ADATA je jedním z předních výrobců paměťových zařízení a konkrétně tento model je pak špičkou toho, co může vůbec nabídnout. I proto jsme byli při testování velice nedočkaví a plni očekávání, abychom na vlastní kůži mohli zjistit, zda technické parametry odpovídají skutečnosti.

Tento disk jako jeden se dokáže přiblížit k samotné hranici stanovené M.2 PCIe x4 Gen4 rozhraním s maximální rychlostí sekvenčního čtení 7 400 MB/s v případě notebooků a PC. V případě konzole PlayStation 5 se rychlost sekvenčního čtení pohybuje na maximální hranici 6 300 MB/s. Jinými slovy se dá říci, že jen těžko seženete rychlejší disk na současném trhu. Abychom uvedli kompletní informaci, musíme zmínit, že rychlost sekvenčního zápisu je 6 800 MB/s.

Foto: poskytnuto společností ADATA, se souhlasem společnosti

Co dostanete v balení?

V balení vám přijde dle očekávání SSD paměť a spolu s ní i chladič. Takže vše důležité. Rozměry paměti jsou pak standardních 80 x 22 x 3,3 bez chladiče. Chladič je skutečně masivní a je prakticky stejných rozměrů jako samotná paměť. Důvod je opět poměrně logický – při vysokých rychlostech čtení a zápisu dochází k velkému přehřívání, které může zase zpětně ovlivňovat rychlosti paměti.

Chladič má na sobě z jedné strany pásku, kteru musíte odtrhnout, abyste se dostali na lepkavou část, a nalepíte celý chladič na vaši paměť. Tím samozřejmě nabude paměť na rozměrech a nově tak bude mít 80 x 22 x 4,3 mm. Do slotu na základní desce se ale bez problémů vejde, protože je proto uzpůsoben. Jediný problém by mohl nastat pouze v případě, že máte velký krycí plech na vašem čipsetu, který by mohl bránit tomuto chladiči.

V tomto jediném případě se to ale dá rychle vyřešit – namontujete si SSD paměť bez chladiče. Dejte si ale pozor, protože pokud chladič nejdříve nalepíte a pak se ho pokusíte odtrhnout, přijdete tím podle podmínek o záruku. Proto doporučuju si nejdříve vyzkoušet na základní desce SSD paměť bez chladiče a teprve v případě, že vám tam bude sedět i s krycím plíškem, můžete dodatečně přilepit chladič.

Foto: poskytnuto společností ADATA, se souhlasem společnosti

Na jaká zařízení se hodí?

Paměť ADATA GAMMIX S70 není určená jen pro desktopový počítač, ale díky formátu M.2 2280 ji můžete využít i do notebooků či konzolí PlayStation 5. Počítejte ale s tím, že v případě umístění do notebooku nebudete mít pravděpodobně možnost nalepit na paměť chladič pro nedostatek prostoru. Tento model se pak navíc může pochlubit formátem M.2 2280, technologií 3D NAND a ovladačem IG5236.

Testování reálné rychlosti

Celým testováním rezonuje hlavně rychlost paměti, a tak jsme se rozhodli otestovat ji ve standardním testovacím programu CrystalDiskMark 8. Nechali jsme proběhnout standardní přednastavené čtyři testy pro čtení a zápis. Výsledky můžete vidět v níže přiloženém snímku. Jak je vidět, tak tato paměť se skutečně vyplatí, protože její rychlost je vyšší nejenom proto, že se jedná o SSD, ale také pro dobře odvedenou práci ze strany ADATA.

Foto: IT pro Tebe

Závěr

Objektivně musím uznat, že společnost ADATA připravila skutečně povedenou paměť, která sahá prakticky až na samotné technické možnosti dané technologie. Rychlost paměti samozřejmě příznivě ovlivňuje i promyšlené chlazení. 

Chtěli jsme být skutečně objektivní, a tak jsme porovnávali i cenovku s konkurencí a zjistili jsme, že se navíc jedná o jeden z nejlevnějších pamětí s těmito parametry a navíc nabízí i pětiletou záruku, což hovoří samo za sebe. 

Zkoušel jsem na tuto paměť nainstalovat KingdomeCome a zahrát si ji a musím uznat, že rozdíl mezi klasickou SSD pamětí, která patří k těm nejlevnějším a touto pamětí je skutečně diametrální. Rozhodně můžu s čistým svědomím doporučit tuto paměť každému, protože ji uživíte, ať už streamujete videa, programujete, máte business nebo hrajete hry.

Zdroj: uživatelské hodnocení IT pro Tebe, informace poskytnuté společností ADATA