Foto: poskytnuto společností ViewSonic, se souhlasem společnosti

Hlavní výhodou, kterou oceníte jak v businessu, tak v domácnosti je krátká projekční vzdálenost. Jinými slovy i na relativně malou vzdálenost dokáže vykouzlit velkorozměrný obraz. Pokud tento fakt spojíte s vysokou svítivostí a dlouhou životností, máte takřka ideálního kandidáta. To alespoň uvádí výrobce. Nyní se tedy podrobně podíváme na to, jaká je realita.

Projektor od ViewSonic je vybaven technologií LED 3. generace, která dokáže nabídnout vysoký jas o intenzitě 4000 lumenů a zároveň výdrž 30 000 hodin. Co se týče rozlišení, můžete se těšit na Full HD s podporou HDR/HLG. To je samo o sobě zárukou ostrého obrazu.

Obraz si můžete uzpůsobit díky poměrně flexibilnímu horizontálnímu a vertikálnímu lichoběžníkovému zkreslení. V případě, že chcete do své společnosti vytvořit sérii projektorů, umožňujě vám ViewSonic ovládání přes LAN a kompatibilitu se zařízeními Crestron, AMX, Extron, PJ Link, ATEN a ViesSonic vController.

VZHLED

Vzhledově se pak jedná o celkem klasický design, který je elegantní a zapadne do každého stylu. Rozměry jsou pak vzhledem k výkonu celkem mobilní, a to 38,6 x 11,6 x 27,5 cm. Projektor pak váží 5 kg, což není sice málo, ale znovu připomínáme, že toto je stolní projektor, který si můžete klidně zavěsit i na strop či na stěnu, ale nejedná se o projektor určený k neustálému přenášení a přemisťování.

TECHNICKÁ SPECIFIKACE

Jednou z hlavních výhod je určitě nízká projekční vzdálenost, která je 0,87 metrů. Konkurenční projektory totiž zpravidla nabízí minimální projekční vzdálenost i několik metrů, což omezuje jejich možnosti využití v kanceláři, zasedacích místnostech nebo doma v obývacím pokoji.

Naopak maximální projekční vzdálenost je 10,38 metrů, čímž dosáhneme neuvěřitelné úhlopříčky 300″, což je v přepočtu 762 cm. Poměrně překvapivá je i informace, že je projektor schopen provozu prakticky nepřetržitě, a to díky velice důmyslnému chlazení.

Další výhodou, která by určitě stála za zmínku je nadprůměrně vysoký světelný tok 4 00 ANSI lumenů, který umožňuje pohodlné používání i během dne a bez zatemňování. Všichni si jistě pamatujeme zlaté pravidlo, že při používání projektoru musíte zatáhnout žaluzie. U tohoto modelu to však neplatí.

Foto: poskytnuto společností ViewSonic, se souhlasem společnosti

Nesmíme opomenout ani objektiv vybavený optickým zoomem 1,2x se světelností F 1,6 – F 1,75. Pro jeho nastevní nemusíte využívat složité ovladače nebo specializovaný software, protože ho pohodlně nastavíte okružím přímo na objektivu, kde jsou dvě – jedno na nastavení zoomu a druhé pro nastavení ostrosti.

K projektoru se dodává i dálkový ovladač pro případ, že ho chcete mít zavěšený u stropu. Ovladač ale stejně budete potřebovat pouze na vypínání a zapínání a prvotní vyladění. Nejdůležitější funkcionalitou je Menu, Eco Mode a Color Mode. Z našeho pohledu musíme trochu vytknout menší písmena v menu, protože pokud promítáte obraz přes celou místnost na 4 metry, můžete mít problém s přečtením jednotlivých položek. Vše je ale krásně a intuitivně ovladatelné.

Rozdíl v kvalitě obrazu během režimu Eco a Normal není nikterak závažný a vzhledem k tomu, že se jedná o technologii LED, nemusíme se příliš nějakou úsporou zabývat a zvolit o něco málo lepší Normal mode.

ZÁVĚR

Závěrem musíme uznat, že se jedná o skutečně nadprůměrně vybavený projektor ve své kategorii. Pozitivně hodnotíme LED technolgie, velký světelný výkon a s tím související možnost sledovat obraz i za dne a bez zatemnění. Dalšími výhodami je rychlá a intuitivní instalace i ovládání, ke kterému nepotřebujete prakticky ani přečíst manuál.

Nadprůměrný je oproti konkurenci i rozptyl úhlopříčky od 70 cm do 7 metrů. Naopak jako negativum vidíme malá písmena v menu, ale to je jen drobnost, která rozhodně tomuto modelu neublíží.

KONKURENCE

Pro názornost můžeme srovnat s daleko dražším modelem Epson EH-TW7100, který má pouze 3000 ANSI lumenů a minimální projekční vzdálenost téměř 3 metry. Zároveň je o dva kilogramy těžší. Z toho jasně plyne, že ve své kategorii je projektor od ViewSonic nadprůměrný a porovnání poměru kvalita a cena zde vychází rozhodně lépe.

Zdroj: uživatelské hodnocení IT pro Tebe, informace poskytnuté společností ViewSonic