Foto: Pixabay

Ztráta důležitých dat může být pro každého katastrofou. Ale nezoufejte! Existuje mnoho způsobů, jak obnovit ztracená data v počítači. Od základních kroků, které byste měli udělat okamžitě po zjištění ztráty dat, až po pokročilé techniky obnovy dat, tento návod vám pomůže získat zpět vaše důležité soubory. Přečtěte si nejlepší tipy a triky, jak obnovit ztracená data v počítači, a ujistěte se, že máte vše, co potřebujete, abyste se vyhnuli zbytečné frustraci a stresu.

Ztracená data v počítači mohou být noční můrou pro každého uživatele. Může se jednat o fotografie, dokumenty, hudbu a další důležité soubory. Nicméně nezoufejte, většina dat lze obnovit pomocí několika kroků. V tomto článku si ukážeme nejlepší způsoby, jak obnovit ztracená data na vašem počítači.

Použijte záložní kopie

Nejlepší způsob, jak obnovit ztracená data, je mít záložní kopii souborů. Pokud pravidelně vytváříte zálohy vašich souborů, můžete snadno obnovit ztracená data. Pokud máte zálohu, jednoduše ji najděte a obnovte ztracené soubory. Pokud zálohu nemáte, přejděte na další krok.

Použijte software pro obnovu dat

Existuje mnoho programů, které vám pomohou obnovit ztracená data. Některé z nejlepších programů jsou Recuva, EaseUS Data Recovery Wizard a Stellar Data Recovery. Tyto programy mohou skenovat váš počítač a obnovit ztracené soubory. Některé programy jsou zdarma, zatímco jiné stojí peníze. Pokud používáte placený program, ujistěte se, že si přečtete recenze a zkontrolujte, zda program podporuje typ souborů, které chcete obnovit.

Vyzkoušejte obnovu z koše

Pokud jste omylem smazali soubory, můžete je najít v koši. Otevřete koš a najděte smazané soubory. Pokud soubory naleznete, jednoduše je klikněte pravým tlačítkem a vyberte možnost Obnovit.

Foto: Pixabay

Použijte příkazovou řádku

Pokud nechcete používat software pro obnovu dat, můžete použít příkazovou řádku. Otevřete příkazovou řádku a napište příkaz „chkdsk /f“. Tento příkaz skenuje váš počítač a opravuje chyby na pevném disku. Po dokončení skenování by se vaše ztracená data měla objevit.

Kontaktujte profesionál

 Pokud všechny výše uvedené kroky selhaly, můžete kontaktovat profesionály, kteří se specializují na obnovu dat. Tyto společnosti mají specializované nástroje a techniky, které mohou použít k obnovení ztracených dat, jako je například fyzické otevření pevného disku a obnova dat přímo z něj. Nicméně tato metoda je velmi nákladná a je vyhrazena pro extrémní případy.

Preventivní opatření

Nejlepší způsob, jak se vyhnout ztrátě dat, je pravidelné zálohování souborů. Pokud máte důležité soubory, měli byste je zálohovat na externí pevný disk, flash disk nebo do cloudu. Měli byste také pravidelně aktualizovat antivirový program a udržovat váš počítač v dobrém stavu.

V závěru lze říci, že ztracená data v počítači nemusí být nevratná. Existuje mnoho způsobů, jak obnovit ztracená data. Pokud nejste schopni obnovit svá data sami, neváhejte kontaktovat profesionály. Nicméně, nezapomeňte, že prevence je nejlepší lék, a proto byste měli pravidelně zálohovat své důležité soubory a udržovat svůj počítač v dobrém stavu.

Zdroj: PCWorld.com (odkaz)