Foto: Imgbb, poskytnuto inzernetem

Aktualizujte operační systém

Prvním a nejdůležitějším krokem k zabezpečení vašeho MacBooku je aktualizovat operační systém. Apple vydává pravidelné aktualizace, které opravují chyby a zranitelnosti. Doporučujeme s jejich instalací neotálet. Aktuální verze operačního systému vám totiž poskytuje nejnovější bezpečnostní funkce.

Zvolte silné heslo

Silné heslo je základem bezpečnosti. Při nastavování hesla na svém MacBooku použijte kombinaci písmen, číslic a symbolů. Heslo by mělo mít minimálně 8 až 12 znaků, čím víc, tím lépe. Nemělo by obsahovat osobní údaje, jako vaše jméno nebo datum narození a cokoliv jiného, co lze spojit s vaší osobou.

Zapněte FileVault

FileVault je výchozí nástroj pro šifrování dat v operačním systému macOS, proto ho kromě MacBooku najdete také na Macu. Pokud zapnete FileVault, bude obsah vašeho disku zašifrován a chráněn heslem. To znamená, že pokud někdo ukradne vaše zařízení nebo se dostane k disku, nezíská přístup k datům.

Foto: Imgbb, poskytnuto inzerentem

Použijte dvoufázové ověřování

Dvoufaktorové ověřování zvyšuje bezpečnost vašeho účtu tím, že vyžaduje další ověřovací krok kromě hesla. Na MacBooku můžete použít dvoufaktorové ověřování Apple ID, které požaduje ověřovací kód. Kód vám přijde na iPhone nebo iPad. Pokud nevlastníte ani jedno z uvedených zařízení, můžete použít ověřovací aplikace mimo ekosystém Applu.

Nainstalujte antivirový software

I přes to, že macOS je obecně považovaný za bezpečný operační systém, stále existuje riziko „infekce“ malwarem nebo viry. Proto je dobré používat antivirový software, který dokáže rozpoznat a odstranit potenciální hrozby. Existuje mnoho antivirových programů pro MacBooky, které vás ochrání před viry a dalšími hrozbami. Stačí prohledat App store.

Zabezpečte své soubory v cloudu

Pokud ukládáte své soubory do cloudu, jako je iCloud nebo Dropbox, ujistěte se, že jsou také zabezpečeny. Použijte silné heslo a dvoufaktorové ověřování pro přihlašování do úložiště. Pokud ukládáte citlivé soubory, můžete zapnout pokročilou ochranu dat pro iCloud.

Věnujte zabezpečení vašeho MacBooku Air či MacBooku Pro dostatek času. Pokud dodržíte výše uvedené tipy a triky, minimalizujete riziko ztráty nebo zneužití vašich dat. Jestli se cítíte nejistí v nastavení zabezpečení, můžete kontaktovat odborníka na IT bezpečnost, který vám se zabezpečením pomůže.