Foto: ibb.co, poskytnuto inzerentem

Udělejte si jasno v tom, co hledáte

Než začnete hledat konkrétní informační systémudělejte si jasnou představu o požadavcích své firmy. Co by měly zahrnovat? Například typ dat, která budete shromažďovat, ukládat a analyzovat. Současně zvažte i další faktory, jako jsou počet uživatelů, kteří budou systém používat, úroveň zabezpečení a případné požadavky na integraci s jinými systémy.

Zohledněte škálovatelnost systému

Preferujte informační systém, který lze škálovat s růstem vaší organizace. Pusťte se do hledání softwaru, pro něhož nebude problém zpracovat rostoucí množství dat, uživatelů a transakcí, aniž by došlo ke snížení výkonu. Tímto se vyhnete nutnosti systém v blízké budoucnosti vyměnit.

Vyžadujte snadné použití

Informační systém by měl být snadno použitelný a intuitivní i pro netechnické uživatele. Vždy je lepší volbou software s jednoduchým a přehledným uživatelským rozhraním, ve kterém se úkony provádí přímočaře. Chybět by nemělo ani komplexní centrum nápovědy obsahující podrobné návody a často kladené dotazy.

Flexibilita

Každá firma má jedinečné potřeby a informační systém by se jim měl být schopen přizpůsobit. Ať už jde o přizpůsobení polí, sestav a ovládacích panelů, čím větší míru flexibility nabídne, tím efektivněji s ním budou uživatelé pracovat.

Foto: ibb.co, poskytnuto inzerentem

Nepodceňujte úroveň zabezpečení

Bezpečnost dat je naprosto zásadní aspekt výběru. Informační systém by měl mít robustní bezpečnostní funkce – ať už jde o řízení přístupu, šifrování dat či pravidelné zálohování. Naprostou samozřejmostí je soulad s normou GDPR.

Zamyslete se nad možnostmi integrace

Informační systém by měl být schopen integrace s dalšími systémy, které vaše firma již používá (např. CRM, účetní systém apod.). V tomto ohledu je vhodné řešení s otevřeným rozhraním API.

Spočítejte si reálné náklady

Peníze hrají nemalou roli, a proto byste měli důkladně zvážit skutečné náklady. Měly by být přiměřené firemnímu rozpočtu a zahrnovat všechny potřebné funkce a podporu. Při posuzování nákladů zohledněte i případné poplatky za průběžnou údržbu nebo předplatné.