Foto: Pixabay

V první polovině roku 2021 přišla nejpopulárnější chatovcí aplikace WhatsApp s poměrně kontroverzní změnou zásad ochrany osobních údajů. Ty byly nejen v rozporu s určitým utajením identity jednotlivých uživatelů, ale i proti GDPR. Strach ze sdílení osobních údajů s třetí stranou vyvolal masivní odchod uživatelů ke konkurenčním aplikacím, jako je Signal nebo Telegram.

Proto nově došlo k dohodě mezi představiteli WhatsAppu a Evropskou unii, respektive Evropskou komisí a regulačními orgány EU na ochranu spotřebitelů, podle které mají uživatelé mít možnost snadněji odmítat budoucí aktualizace podmínek této služby. Zároveň musí WhatsApp vždy jasně vysvětlit uživateli, jaké případné důsledky bude mít odmítnutí těchto podmínek.

Foto: Pixabay

Uživatelé dostanou i možnost odložit kontrolu a oznámení o těchto aktualizacích. Společnost Meta Platforms, mateřská společnost WhatsAppu, dále potvrdila, že nesdílí osobní údaje uživatelů s jinými značkami společnosti Meta, jako je Facebook či Instagram. Od roku 2021 se tak snaží WhatsApp všemožně přesvědčit uživatele, že nemá přístup ke konverzacím jednotlivých uživatelů, které jsou šifrovány end-to-end způsobem.

Je jasné, že regulační orgány EU budou nyní bedlivě sledovat společnost Meta Platforms i jejich dceřinou společnost WhatsApp a za každé porušení vzájemné dohody budou padat sankce a pokuty. To, že je ale WhatsApp nejpoužívanější neznamená, že je nejlepší, a i představitelé WhatsAppu se obávají, že při nesprávném kroku dojde k dalšímu odlivu uživatelů.

Zdroj: Engadget.com (odkaz)