Foto: Pixabay

Na přítomnost nejrůznějších fotomontáží si už asi všichni zvykli. Někteří si ale stále myslí, že by bez problémů takovou fotomontáž poznali. Za starých časů možná, ale nyní se na fotomontážích podílí umělá inteligence a zde již skutečně není prakticky žádná šance poznat rozdíl od reality.

Důkazem je i její nejnovější počin v podobě fotek současného papeže Františka oblečeného do nejrůznějších outfitů. Dominantní byla jeho fotka v bílá bundě. Paradoxně si někteří věřící prý pomysleli, že jde o moderního papeže a jde pouze se současnou módou.

Samozřejmě druhou skupinku věřících takováto fotografie spíše pobouřila. To nic ale nemění na tom, že se jedná o pouhou fotomontáž z dílny programu Midjourney. Jako první byla fotka nalezena na fóru Reddit a odtud se pak začala šířit po Twitteru a všech sociálních sítích.

Pozoruhodné ale je, že i přes zdánlivou dokonalost umělé inteligence udělala moderní technologie chybu. Někteří uživatelé si všimli, že papežova ruka nemá 3D rozměr a je na ní poznat, že je generovaná. Vývojáři Midjourney se tak více začali soustředit na rozpoznávání trojrozměrné geometrie objektů.

Při detailním prohlížení vygenerovaných fotografií papeže Františka si navíc můžete povšimnout i podivně zbarveného a vykresleného obličeje s velkým kontrastem. Bohužel většina lidí posuzuje fotografii pouze na první pohled a tím pádem mohou vzniknout i dezinformace.

Zdroj: NBCNews.com (odkaz)