Foto: Pixabay

Víno je s lidstvem již několik tisíc let první zmínky o vínu pochází již z období až 6 000 př. n. l. na území dnešního Řecka. Někde se však uvádí, že víno má své kořeny na území dnešní Gruzie v období 8 000 př. n. l. Tak či onak je velice staré. Již od nepaměti ale vinaři věděli o výjimečnosti vína.

Na rozdíl od jiných nápojů, jako je voda či pivo, je víno extrémně závislé na prostředí a podmínkách, kde se urodily vinné hrozny. Možná vám začíná docházet, že se již nebavíme o nápoji, ale v podstatě o kronice, kde je zapsáno slunnými paprsky jižních strání, jak parné bylo léto, kdy se urodily právě tyto hrozny a zároveň jak zásaditá či kamenná půda byla, když se vinné keře sázely.

Foto: Pixabay

Jak je to s vínem dnes?

Dneska je víno oblíbeným dárkem zejména k významným událostem, výročím a narozeninám. Kdo by nebyl rád, když na něj z dárkové tašky vykoukne láhev luxusního vína. Víno však může být i investiční záležitostí podobně jako zlato, protože cena starých a kvalitních vín roste každým rokem.

Populární jsou vína z Itálie, Austrálie i Chille a je to logické – v těchto zemích je velké horko a hrozny zde mají velkou cukernatost a bohatou ovocnou chuť, kterou pak předají i vínu. U nás v Evropě jsou velice ceněna právě italská vína, i když původně pochází víno z Řecka, což vychází opět z historie.

Kvalita obyčejné vody byla velice špatná a v lepším případě vám způsobila jen střevní potíže, ale v horším se mohlo jednat i o smrtelnou otravu. Při výrobě vína ale žádnou vodu nepotřebujete, a proto bylo daleko bezpečnější pít víno než vodu. V momentě, když se začala Římská říše rozšiřovat, potřebovali vojáci neustálý přísun vína. Proto si založili na všech místech, kde se jen dalo vinice.

Dodnes je například jedno z nejpopulárnějších šumivých vín italské prosecco, které pochází výhradně z oblasti Benátska (Veneto). Prosecco bývá levnější než šumivé víno z francouzského Champagne, ale kvalitou a chutí se mu rozhodně vyrovná. Rozhodně pak nic nezkazíte, když se na romantické schůzce vytasíte s nejlepším proseccem.