Foto: Pixabay

O tom, že 3D tisk je velice užitečná technologie, díky které si můžete vytisknout nejen spoustu různých gadgetů či doplňků do domácnosti ví snad už i malé dítě. Tato technologie se považuje za naději i pro meziplanetární mise, kde by mohli pomoci při stavbě budov. Výjimkou není ani využití v armádě.

Důkazem toho je i nová zpráva, podle které by měla tato technologie být využita i v aktuální válce mezi Ruskem a Ukrajinou. Konkrétně by měla Velká Británie poskytnout Ukrajině speciální sebevražedné drony, které budou vyrobeny technologií 3D tisku. Velká Británie již v minulosti vyvinula řadu bezpilotních letounů, ale tato řada dronů s delta křídlem je speciální.

Zdroj: Pixabay

Vyplývá to i z příspěvku na Twitteru od novináře Gabriela Molinelliho: „Spojené království opakovaně dodávalo Ukrajině bezpilotní letouny. Nevíme, a možná ještě nějakou dobu nebudeme vědět, co přesně dodávky obsahují.“ Sebevražedné drony se pak zahrnují do britské iniciativy KINDRED, která se snaží přijít s technologiemi užitečnými pro Ukrajinu.

V praxi je to jednoduché – Ukrajina totiž prý potřebuje jednorázový levný dron, který je jednoduché vyrobit, a který by dokázal přemístit nálož z bodu „A“ do bodu „B“. Tyto drony byly vyrobeny společností QinetiQ v zařízení MOD Boscombe Down. Původně se jednalo o tajnou výrobu, ale nyní společnost QinetiQ uveřejnila neucelené informace o celém programu.

Zdroj: TheDrive.com (odkaz), interestingengineering.com (odkaz)