Foto: Pixabay

Nástroj ChatGPT pochází z dílny OpenAI a v případě, že by došlo k nasazení ChatGPT jako vyhledávače na internetu, byl by to vážný konkurent doposud nejúspěšnějšího vyhledávače od Googlu. Již jsme vás informovali (zde) o tom, že Google si je této hrozby vědom a že se jí také obává.

Netrvalo dlouho a Google představil svou odpověď na ChatGPT. Jde o konverzační systém umělé inteligence nazvaný Bard. Nový Bard je postavený na starším modelu LaMDA (Language Model for Dialogue Applications) a v tuto chvíli jej již zpřístupnila pro vybrané testery. Google plánuje svou novou technologii nasadit do ostrého provozu již v následujících týdnech.

Foto: Pixabay

Google tak chce předcházet potencionální hrozbě zvýšené konkurence a Bard nasadí do svého vyhledávače. V praxi to znamená, že výsledky vyhledávání budou pro uživatele srozumitelnější, protože umělá inteligence dokáže zpracovat několik formátů, úhlů pohledu a zároveň umí pochopit i různé souvislosti.

Bard je samozřejmě náročnější na výpočetní sílu, a proto chce Google zprvu nasadit pouze odlehčenou verzi, která by jeho systém tolik nezatížila. Tím, že je Bard založený na umělé inteligenci se taky umí učit, takže čím déle ho budou uživatelé používat, tím lepší výsledky bude podávat. Dalším krokem má být zpřístupnění Barda třetím stranám, které budou moci vytvářet své vlastní aplikace přizpůsobené nové technologii.

Zdroj: Engadget.com (odkaz)