Foto: Pixabay

Umělá inteligence dává o sobě poslední dobou pořádně vědět, a to jak na poli generování uměleckých děl, tak i v podobě ChatGPT, které rozpoutalo mnoho etických otázek. Toto ale nejsou logicky jediné oblasti, kde může umělá inteligence najít své uplatnění. Dokazuje to i nový výzkum MusicLM (zdroj) od společnosti Google.

Google totiž zkouší vytvořit generátor hudby, kde bude hudba generována umělou inteligencí na základě slovního popisu. Nejde však o historicky první projekt tohoto typu, protože i Google v minulosti přišel s AudioML nebo OpenAI přišlo s Jukobexem. Nicméně nový projekt MusicLM má být unikátní právě díky své databázi, která obsahuje 280 000 hodin hudby.

Kombinací této hudby dokáže vytvořit píseň či hudbu s velkou rozmanitostí a hloubkou. MusicLM navíc nepracuje jen se všemi známými žánry, ale dokáže efektivně kombinovat i jednotlivé nástroje. Hudbu vám vytvoří, i když je zadání dosti neobvyklé a lidský skladatel by ho jen těžko uchopil.

Můžete klidně napsat, že chcete taneční hudbu ve stylu reggae kombinovanou s vesmírnou melodií vyvolávající pocit úžasu. Pravdou je, že je stále co zlepšovat, protože některé výsledky mají nesrozumitelné vokály nebo melodie zní zvláštně. Proto je potřeba jedno zadání nechat vygenerovat vícekrát nebo lépe specifikovat.

Technologie je plně funkční, ale vývojáři Googlu svůj nástroj MusicLM veřejnosti zpřístupnit nechtějí, a to z obav ohledně autorských práv. Stejný problém je ale u lidských skladatelů, kteří také čerpají vědomě či podvědomě inspiraci, díky čemuž porušují autorská práva. Do budoucna se ale můžeme určitě těšit, že umělá inteligence zaujme důstojné místo i v hudební branži.

Zdroj: Engadget.com (odkaz)