Foto: Pixabay

Pozice výrobce bezdrátových sluchátek není dneska nikterak snadná, protože na trhu s bezdrátovými sluchátky je trochu přeplněno, a proto vyrobit takový sluchátka, která by svou kvalitou vynikala nad ostatní je skutečně těžké. Jak je již zvykem, tak u Huawei FreeBuds 5i se snaží společnost vsadit na elegantní design, využitelnost, funkčnost a příznivou cenu.

Obsah balení

Balení bychom hodnotili jako naprosto standardní a rozhodně zde naleznete vše, co budete potřebovat. Krabička ja malá a v ní se ukrývá malé dobíjecí pouzdro včetně sluchátek. V balení také naleznete nabíjecí kabel, který má na jednom konci USB-A a na druhém USB-C. Oceňujeme zejména náhradní špunty pro případ ztráty či špatné velikosti. Na konec nesmí chybět samozřejmě ani manuál.

Vzhled

My máme to štěstí, že na testování dorazila sluchátka v barvě Ceramic White neboli krásně bílé. Dobíjecí krabička pak připomíná malý oblázek. Výhoda malého a skladného pouzdra je zřejmá a ocení ji nejen sportovci a turisti, ale také kdokoliv, kdo si zrovna chce užít svou chvilku hudby. Nemusíte se tak bát, že by vám v kabelce nebo v kapse zabíraly sluchátka místo a vytvářely opticky nevzhledné boule.

Foto: poskytnuté společností Huawei, se souhlasem společnosti

Za zmínku stojí i váha, protože samotné pouzdro má pouhých 33 g. Nyní bychom se podívali přímo na sluchátka, která jsou odlehčená a oproti předchozí verzi Huawei FreeBuds 4i dokonce o 7 mm kratší. Jedno sluchátko váží pouhé 4 g. Výsledkem je příjemný zážitek, který není ani rušený dlouhou nožičkou, která by vás nepříjemně tlačila do tváře.

Sluchátka i pouzdro jsou velice lehká, ale zároveň i bytelná, takže něco vydrží a nemusíte se bát hodit je do batohu či kabelky. Celkově jde o povedený kousek, který zřejmě splnil cíle vývojářů, protože se jedná o elegantní a velice praktický model.

Potlačování okolního hluku

Již tradičně mají tato sluchátka i vcelku vydařenou technologii na potlačování okolního hluku. Ta má samozřejmě tři úrovně, mezi kterými snadno přepínáte buď pomocí gest nebo v aplikaci ve vašem telefonu. Tyto různé úrovně jsou zde zejména pro bezpečnost, protože když jdete po chodníku, potřebujete slyšet, zda jede ku příkladu auto. Je zde ale i režim „ultra“, který nastolí naprosté ticho a vy si můžete v klidu vychutnat vaši hudbu. Tento režim bychom pak zvolili třeba na cestách vlakem či autobusem, kde je velký okolní hluk.

Zvuk

V našem testování vychází sluchátka Huawei FreeBuds 5i po zvukové stránce rozhodně nadprůměrně. Máte zde krásně vytažené basy a zároveň výšky, které nekřupou. Zároveň při maximální hlasitosti nedochází k žádnému zkreslení nebo přebuzení. Díky kvalitním basům je pak zážitek z poslechu výjimečný.

Huawei FreeBuds 5i má 10nm dynamický měnič a zároveň širší frekvenční rozsah. Podle technické specifikace by horní hranice měla být 40 kHz s tím, že maximální slyšitelná hranice je 20 kHz. Přesto je dokázáno, že lidé tento rozsah a kvalitu zvuku dokážou zaznamenat. Pokud vám aktuální nastavení nevyhovuje, můžete si úroveň basů nastavit v ekvalizéru v aplikaci.

Výdrž

Jedním z nejdůležitějších parametrů je po zvuku i výdrž baterie, která u tohoto modelu dosahuje 6 hodin s tím, že dalších 18,5 hodin máte v nabíjecím pouzdru. Pokud vypnete potlačování okolního hluku, můžete se dostat na výdrž 7,5 hodiny u sluchátek a 28 hodin u pouzdra. V praxi se ale na maximální výdrž sluchátek ani nedostanete, protože většinou si pouštíte hudbu při přecházení do práce, v MHD, při běhání, atp. V ostatních případech jsou sluchátka umístěna v pouzdru a dobíjejí se. V tomto pouzdru se dokážou vybitá sluchátka nabít na maximum za zhruba hodinku.

Závěr

Závěrem musíme uznat, že jsme byli mile překvapeni, protože tato sluchátka stojí zhruba polovinu, co AirPods, a při tom nabízejí prakticky stejný nebo podobný hudební zážitek. Z poměrně nízkou cenu tak máte nové technologie včetně bluetooth 5.2. Za nás musíme ocenit i povedený design, za který se opravdu nemusíte stydět a kvalitní zvuk s příjemnými basy.

Během používání jsme si i vyhráli s aplikací AI Life, díky které si můžete zvuk i používání sluchátek maximálně personalizovat. V aplikaci se sice nachází ekvalizér v základní podobě, ale ocenili bychom, kdyby zde bylo trochu více možností úpravy zvuku.

Zdroj: uživatelské hodnocení IT pro Tebe, informace poskytnuté společností Huawei