Foto: poskytnuto společností Lenovo, se souhlasem společnosti

VZHLED

Námi testovaný notebook se řadí do rodiny ThinkPadů, které se mohou pyšnit 30letou tradicí, což samo o sobě předpovídá dobré zkušenosti a dobrý výkon. ThinkPady byly od jakživa typické svým červeným trackpointem i robustním designem. Nová generace ThinkPadů se ale do původního starého designu odklonila a nutno podotknout, že pro dobro věci.

ThinkPady byly vždy spíše odolné notebooky, pogumované a v rohu víka byl nápis ThinkPad s červenou svítivou tečkou. Z toho podědil námi testovaný Z13 akorát ten nápis ThinkPad a svítící červenou tečku. Jinak v případě tohoto modelu vsadili designéři spíše na elegantní business model vyvedený v celokovovém provedení.

Notebook je na první pohled velice příjemný, lehký a elegantní. Zároveň je ale bytelný a velice pevný. Když jsme s ním zkoušeli různě klepat, kroutit a nastavovat displej do různých poloh, nehnul se a ani nikde nepraskal či neskřípal. Prostě ideální pro práci třeba i v autobuse. Nemusíte se tak bát, že při každé díře se vám zavře displej.

Po otevření víka je ale patrné, že Z13 patří do rodiny ThinkPadů, protože zde vidíme vše vyvedené v černé barvě, červený trackpoint uprostřed klávesnice a malé logo ThinkPad v pravém dolním rohu. Na pravé straně pak nalezneme konektor na sluchátka Jack 3.5 mm, za což musíme Lenovo pochválit, protože u takto tenkých notebooků to nebývá zvykem.

Dále zde najdeme slot pro SIM kartu, hlavní vypínač a konektor USB-C ve verzi USB 4.0. Naštěstí Lenovo automaticky přidává do balení redukci z USB-C na HDMI a USB 3.0, takže není žádný problém. Na levé straně je pak konektor pro dobíjení. Z našeho pohledu bychom uvítali ještě alespoň jeden konektor USB, protože když zapojíte např. myš, tak již nemáte možnost zapojit ani flash disk.

Musíme ještě zmínit jednu vychytávku, kterou Lenovo zabudovalo pro otevírání víka. Jedná se o elegantní výběžek si výstupek, za který můžete víko pohodlně otevřít. Navíc v tomto výstupku je zabudovaná i kamera a infrakamera. Je to trochu kontrast s Applem, který zase má v displeji výřez.

DISPLEJ

Na tomto modelu nalezneme displej typu IPS s rozlišením 1920 x 1200 (Full HD+) a úhlopříčkou 13,3″, který má maximální jas 400 nitů a antireflexní úpravu. To jsme skutečně ocenili, protože ani za ostrého světla nemáte problém s čitelností a viditelností. Pozorovací úhly jsou zde také výborné a za to vděčí ThinkPad právě kombinaci vysokého jasu a antireflexní úpravy. Barvy jsou zde standardní, takže mimo pracovní záležitosti vám notebook nabídne i skvělý zážitek při sledování filmů či hraní her.

VÝKON

V srdci tohoto stroje bije procesor AMD Ryzen 5 Pro 6650U, který má 6 jader a podává výkon 2,9 GHz a při boostu až 4,5 GHz. Ten je podpořený grafickou kartou AMD Radeon 660M a operační pamětí DDR5 o kapacitě 16 GB a frekvenci 6400 MHz. To je v dané kategorii nadprůměrná konfigurace vezmeme-li v úvahu, že se jedná o pracovní notebook. Tuto konfiguraci by mohly závidět i některé herní stroje. Není divu, že se nám nikdy ThinkPad při testování nesekl a s výkonem a rychlostí nebyl nikdy sebemenší problém.

ÚLOŽIŠTĚ

Důležitým parametrem u notebooků je také úložiště. Lenovo ThinkPad Z13 ani v tomto ohledu nezklame, protože disponuje kapacitou 512 GB úložiště typu SSD. To je dostatečný prostor pro veškeré pracovní záležitosti hromadu filmů a nějakou hru pro volný čas.

POROVNÁNÍ S KONKURENCÍ

Objektivně vzato se dá říci, že moc velkou konkurenci tento model nemá. Existuje však vžitá představa, že notebooky od Applu jsou to nejlepší. Proto si porovnáme Lenovo ThinkPad Z13 s největší konkurencí, a to je obdobně velký notebook MacBook Pro 13″ M2. Budeme však objektivní a budeme hodnotit pouze fyzické parametry:

Odborníci se shodují, že pro výkon a rychlost počítače potřebujete dobrou operační paměť, dobrý procesor a velké úložiště.

  • Lenovo má 16 GB RAM, kdežto MacBook pouze 8 GB RAM

  • Lenovo má 512 GB úložiště, kdežto MacBook má pouze 256 GB

  • Lenovo má výkon procesoru při boostu 4,5 GHz, kdežto MacBook má pouze 3,49 GHz uvážíme-li jeho nejnovější čip M2

  • Jediné, co má Macbook lepší je svítivost 500 nitů, ale zase nemá antireflexní úpravu IPS displeje

ZÁVĚR

Jde o výkonný notebook, který si i Macbook dokáže „namazat na chleba“. Má velkou výdrž okolo 15 hodin, což je více než pracovní den. Musíme také pochválit přítomnost klasického audio portu Jack 3.5 mm. Je zde jen jediná věc, kterou bychom vytkli, a to je absence více portů USB, což se ale dá vyřešit připojením USB hub. Nejde tak o nic vážného. Rozhodně jde o parťáka, který vás podrží v práci, poslouží jako mobilní kancelář a užijete si s ním i zábavu při sledování filmů a hraní her. Za zmínku také stojí jeho bytelnost při zachování minimálních rozměrů. Za naši redakci ho tedy můžeme doporučit.

Zdroj: uživatelské hodnocení IT pro Tebe, informace poskytnuté společností Lenovo