Foto: Pixabay

Jaké jsou druhy licencí?

Prvním druhém je rozhodně freeware, což není přímo licence, ale spíše model použití, kdy autor umožňuje program při splnění určitých podmínek a v omezené podobě užívat. Dalším je shareware, co je možnost používat omezenou verzi programu, ale jen po omezenou zkušební dobu stanovenou autorem. Někdy se také můžete setkat s omezením například v podobě vložené reklamy.

Toto jsou dva nejčastější způsoby, které v podstatě umožňují vyzkoušet si daný program. V základní podobě je sice možné s obtížemi tyto programy využívat k reálné práci, ale omezení bývají znatelná. Rozhodně je lepší program vyzkoušet, ale poté si zaplatit plnou verzi programu.

Cílem každého vývojového týmu je totiž nabídnout svému uživateli co možná nejvíce funkcí a služeb, které vaši práci neskutečně usnadní. Někteří uživatelé stejně ale používají různé beta verze a freeware aplikace, které je brzdí jen proto, že shánění licencí ke každému programu, který používají by bylo příliš náročné. Naštěstí existují i weby, jako je Pro Licence, kde můžete na jednom místě sehnat licence na operační systém, antivirové programy i programy z dílny Adobe.

Elektronické softwarové licence jsou zde navíc poskytovány i s úsporou až 85 %. Vzhledem k tomu, že podpora Windows 10 bude ze strany Microsoftu ukončena již za dva roky, je na čase se zamyslet nad pořízením nové verze operačního systému Microsoft Windows 11. Licence si pak můžete zakoupit pro různý počet zařízení na různou dobu užívání.

Rozhodně ale nedoporučujeme stahovat si ukradené pirátské kopie těchto programů, protože jde o trestný čin a vystavujete se tím riziku, že vás navštíví příslušníci policejního oddělení. Je proto lepší tomu předcházet a ve vlastním zájmu si pořídit oficiální licenci, která bude dostávat pravidelné aktualizace a má maximální množství funkcí.