Foto: Pixabay

Server Cybernews sice uveřejnil informaci o tom, že na hackerském fóru se objevil balíček, který obsahoval mimo jiné telefonní čísla od 487 milionů registrovaných uživatelů WhatsAppu. I když je to poměrně evidentní bezpečnostní únik na straně WhatsAppu, samotný WhatsApp však žádné pochybení nepotvrdil a dokonce popřel i samotný únik.

V praxi tak unikla data zhruba čtvrtiny všech uživatelů, kteří pocházejí z 84 zemí světa. Mimo to unikla data i více než jednoho milionu českých uživatelů, konkrétně 1 375 988 telefonních čísel. Server Cybernews dále analyzoval náhodný vzorek 1 914 telefonních čísel od britských a amerických uživatelů a potvrdil, že všechna čísla jsou registrována u WhatsAppu.

Foto: Pixabay

Podle všech by ale neměl za tímto balíčkem telefonních čísel stát únik dat z databáze, ale oblíbená metoda hackerů nazývaná „sraping“, která v podstatě zcela automaticky dokáže extrahovat data z různých webových stránek. Tak jako tak se jedná o porušení legislativy.

V případě, že by tato odcizená telefonní čísla byla zneužita pro účely dalších útoků, jako je spam či phishingový útok, byl by to poměrně problém nejen pro uživatele, ale i pro WhatsApp samotný. Bohužel v tomto případě neexistuje možnost, jak si ověřit, zda je vaše číslo mezi odcizenými.

Zdroj: CyberNews.com (odkaz)