Foto: Pixabay

V některých případech je to zcela zřejmé, ale někdy je vir schovaný a provádí určité operace na pozadí tak, abyste ho neodhalili. Obecně je ale několik znaků, které jasně napovídají, že byste měli minimálně zbystřit. Pokud odhalíte některý z následujících znaků u sebe, rozhodně nezačněte panikařit, ale spíše ho s chladnou hlavou vyřešte.

1. Reklamní spam

Asi nejrozšířenějším znakem viru ve vašem mobilu je silně nadprůměrné množství reklam, které se zobrazují všude. Tyto reklamy se nezobrazují jen na internetu, ale i v systémových aplikacích či v běžném oznámení. 

U těchto reklam je také specifikum, že nejdou zavřít kliknutím na křížek, ale pouze tak, že na ně kliknete a necháte se přesměrovat na jejich domovskou stránku. To se samozřejmě může stát dosti otravné.

Foto: Pixabay

2. Nestabilní aplikace

Moderní viry jsou vychytralé a velice sofistikované, takže například napadnou nějakou aplikaci a způsobují její opakovaný pád s tím, že vám obratem vyskočí reklama na nějakou alternativu, která je buď podvodná nebo draze placená. V praxi vás tak mohou donutit zaplatit za alternativu, kterou byste si normálně ani nestáhli.

3. Malý výkon a výdrž mobilu

Poměrně často se také můžete u zavirovaných mobilních telefonů setkat s velice rychlým vybíjením baterie, nedostatečným výkonem, sekáním, přehříváním či čerpáním nadprůměrného množství mobilních dat. 

Pokud vám něco z toho připadá podezřelé, je možné kouknout se v nastavení každého mobilního telefonu na procentuální využití baterie i procesoru jednotlivými aplikacemi. Pokud odhalíte, že největší energetický žrout je aplikace, kterou vůbec nevyužíváte, máte viníka. V některých případech, pokud se nejedná o vir, může pomoci restart mobilního telefonu.

Zdroj: Zbozi.cz (odkaz)