Foto: Pixabay

Většinou vás informujeme o tom, že přichází nějaký nebezpečný virus, který může ohrozit vás, jakožto jednotlivce. V poslední době se však objevuje i jeden zákeřný malware, který se soustředí převážně na firemní zařízení, protože z firemního zařízení má přístup k daleko většímu množství údajů i financí.

Jeho jméno je Joker a specializuje se především na mobilní zařízení s operačním systémem Android. Jeho hlavním prostředím, odkud se šíří je internetový obchod pro zařízení s operačním systémem Android, Google Play. Tento obchod není bohužel příliš známý pro svou ochranu nebo kontrolu škodlivého kódu a čas od času se zde nějaký vir objeví.

Foto: Pixabay

Na druhou stranu je nutné podotknout, že se vývojáři Googlu snaží vymazat všechny aplikace, které by mohly být škodlivé. I přesto ale těchto aplikací spíše přibývá. V tuto chvíli jsou jako největší hrozba považovány aplikace Smart SMS Messages, Blood Pressure Monitor, Voice Languages Translator.

Pokud máte některou z těchto aplikací nainstalovanou, doporučujeme ji co nejrychleji odstranit a případně nají v systému souborů v adresáři Android složku pro tyto aplikace a smazat ji také, aby nezůstal ve vašem chytrém telefonu ani škodlivý kód.

Hlavním smyslem viru Joker je špehovat a zároveň odcizit veškerá data z vašeho zařízení, jako jsou SMS zprávy, telefonní seznam či údaje k bankovnímu účtu. Joker však obsahuje ještě jednu část, a tou je tzv. fleeceware, což je nástroj, který vás bez vašeho vědomí přihlásí k předplatnému. Díky tomu jsou ohroženy nejen vaše údaje, ale také veškeré vaše finance.

Zdroj: AndroidHeadlines.com (odkaz)