Foto: poskytnuto společností Huawei, se souhlasem společnosti

VZHLED

Telefon velice příjemně sedí v ruce a na dotyk je velice příjemný. Záda jsou stříbrná či světle modrá a matná a nezanechávají tak naprosto žádné skvrny a otisky. V levé horní části je pak krásně vyvedený modul se senzory. Nacházejí se zde hned tři a jsou lemovány zlatým válcovitým ohraničením s tím, že okolo prostředního senzoru je pak ještě prstencové zlaté ohraničení.

Upřímně řečeno, tato kombinace nás velice příjemně překvapila a dohromady s tou stříbrnou barvou na zádech dodává opravdu dojem luxusu a elegance. Dioda na blesk se pak nachází těsně vedle modulu vpravo. Ze předu je pak nádherný displej se zaoblenými hranami. Vpředu jsou v levém horním rohu dva senzory pro selfie.

Ovládací tlačítka jsou pak pouze na pravé straně, kdy nahoře je ovládání hlasitosti a hned pod tím akční tlačítko. Obecně lze tento mobil popsat jako elegantní unisex doplněk, který bude slušet krásné dámě stejně jako obchodnímu řediteli. Podle našeho subjektivního názoru vypadá více reprezentativně, než mnohonásobně dražší iPhone. Co se týče výbavy, slibuje také lepší výbavu, než má iPhone, ale to rozebereme níže.

Foto: poskytnuto společností Huawei, se souhlasem společnosti

DISPLEJ

Huawei Nova 10 Pro se může pochlubit displejem o uhlopříčce 6,78palcový displej s rozlišením Full HD+ a velmi chválíme i obnovovací frekvenci 120Hz. Jak již bylo řečeno, v levém horním rohu je dvojitý průstřel. V tomto průstřelu se skrývá 8Mpx portrétní selfie kamerka a co je velice překvapivé i 60Mpx širokoúhlý fotoaparát s úhlem záběru 100 stupňů.

Na selfie kamerku se jedná o velice kvalitní senzor, protože většina konkurenčních zařízení má pouze 2Mpx či 8Mpx. Huawei si naštěstí uvědomil, že hodně uživatelů fotí převážně selfie, a proto také vybavil tento model kvalitním senzorem. Záběr 100 stupňů je pak také potěšující, protože je tím zajištěno, že na fotografii se vejde celá rodina i s hradem a nemusíte tak hledat všemožné polohy.

Barvy jsou zde zobrazeny velice realisticky, takže černá je černá. Navíc má tento model výborné pozorovací úhly a nestane se vám, že přes ostré světlo nepřečtete SMS. Nejvíce pak oceníte tyto barvy při sledování filmů nebo hraní nejrůznějších her.

OPERAČNÍ SYSTÉM

Společnost Huawei, jak všichni vědí, nemůže používat oficiální operační systém Android. Místo toho má svůj vlastní Harmony OS, který ale z Androida vychází, protože Android je open-source. Ve výsledku jsme při testování funkcionalit Harmony OS zjistili, že vlastně je v některých případech i lepší než Android.

Díky tomu, že je optimalizován přímo pro zařízení Huawei získává vlastně stejnou výhodu, kterou se chlubí Apple, když optimalizuje iOS pro iPhone. Harmony OS je odlehčený a běží svižně. A co se týče služeb Google, tak zde není sebemenší problém. Existuje totiž mnoho aplikací třetích stran, které dokážou Google služby zprostředkovat. Ve výsledku tak máte lehčí a rychlejší verzi Androida takřka bez omezení.

VÝKON

Hlavním motorem Huawei Nova 10 Pro je procesor Qualcomm Snapdragon™ 778G, který je ale bohužel jen ve verzi 4G, což nás trochu zklamalo, protože jsme čekali spíše 5G. O rychlosti procesoru vypovídá Octa-core, 4 × Cortex-A78@2,42 GHz + 4 × Cortex-A55@1,8 GHz a s grafikou vám pomůže Adreno™ 642L.

Nesmíme zapomenout také na operační paměť o kapacitě 8 GB a vnitřní paměť telefonu o kapacitě 256 GB. Dohromady to pak dělá velice výkonný model, který nás nikdy nenechal na holičkách. Nezaznamenali jsme žádné sekání a zvládl i ty nejnáročnější hry, které jsme si užili nejen díky obnovovací frekvenci 120 Hz, ale i díky kvalitnímu zvuku.

FOTOAPARÁT

Na Huawei Nova 10 Pro nalezneme 3 senzory pro fotoaparát na zadní straně, jak jsme psali výše. Hlavní senzor má rozlišení 50Mpx, širokoúhlý senzor má rozlišení 8Mpx a senzor pro hloubku ostrosti má 2Mpx. Bohužel zde není optická stabilizace, kterou bychom také očekávali. Videa zde můžete natáčet v rozlišení až 4K včetně elektronické stabilizace.

Námi pořízené fotky jsou rozhodně nadprůměrné a nemusíte se tak stydět zaslat je svým známým. Poměrně překvapivé jsou i noční fotky, které nejsou přehnaně zrnité. Osobně také oceňujeme i práci umělé inteligence, která fotky decentně přibarvuje a dodělává, ale vždy s mírou. Nevyleze vám tak přebuzený kýč.

VÝDRŽ

Mezi jednu z hlavních předností tohoto modelu musíme samozřejmě zařadit i výdrž baterie, resp. její rychlé nabíjení. Baterie má sice kapacitu 4 500 mAh, což je dneska lepší průměr, ale nabíjí se 100W. V praxi tak není problém se z 20 procent na 80 procent kapacity baterie dostat za zhruba 10 minut.

Tento mobilní telefon tak nemusí vynikat s baterií o nesmyslné kapacitě 6 000 mAh, pokud ho za 20 minut celý nabijete. Průměrná kapacita baterie je možná také záměrem vývojářů, protože baterie je to, co bývá na mobilním telefonu to nejtěžší. Cílem tak pravděpodobně bylo zachovat příjemnou váhu.

ZÁVĚR

Závěrem nezbývá než pochválit činnost vývojářů, kteří se v tomto případě skutečně snažili. Vymanili se také z nudného stereotypu tvarů a barev telefonů, které jsou všechny více méně stejné a přišli se skutečně elegantním telefonem. Příjemně se drží, má hezký zvuk a displej, kvalitně fotí a má dlouhou výdrž.

Říkáme si, co více si přát od mobilu. Jediné, co bychom mohli Huawei Nova 10 Pro vytknout je absence 5G a optické stabilizace. Ani jedna z věcí však není nikterak potřebná a i bez nich vám poskytne kvalitní zážitek. Rozhodně si troufáme říct, že tento model je rozhodně lepší, výkonnější a hlavně uživatelsky přívětivější než všude vychvalovaný iPhone.

Zdroj: uživatelské testování IT pro Tebe, informace poskytnuté společností Huawei