Foto: poskytnuto společností CyberPower, se souhlasem společnosti

První seznámení

Ještě, než jsme přístroj zapojili, zaujaly nás jeho kompaktní rozměry. Není totiž nikterak velký, s výškou necelých 23 cm, šířkou 10 cm a hloubkou 26 cm ho můžete velmi snadno umístit poblíž zařízení, které má chránit, aniž by zabíral zbytečně moc místa. Tělo je tvořeno černým plastem, který neurazí, ani nenadchne.  

Co ale utváří na první pohled hezký designový prvek, je integrovaný LCD displej na čele s tlačítky níže, což naznačuje jednoduché a intuitivní ovládání. Na zadní straně přístroje jsou čtyři zásuvky s přepěťovou ochranou, zásuvka pro přívodní kabel a porty USB, COM, LAN, RJ-45. V balení ještě naleznete návod, USB kabel a registrační kartu přístroje.

Displej a aplikace

Hlavní informace o stavu zdroje a napájení připojených zařízení se dozvíte ze stavového displeje, který je v provozu podsvícený bílým světlem. Dozvíte se na něm veškeré potřebné informace o baterii, zátěž, vstupní napětí a frekvenci. Pokud ale ze zdroje napájíte i počítač, určitě vám doporučujeme propojit jej se zdrojem také pomocí dodávaného USB kabelu.

Pokud dojde k výpadku sítě, nebo je stanice od ní odpojena, začne se zobrazovat stav zbývajícího času na provoz, přičemž poslední minutu signalizuje i akusticky. Zvukově rovněž oznamuje přetížení sítě a případnou poruchu UPS. 

 

Velmi dobrého pomocníka představuje bezplatná aplikace PowerPanel, díky které lze sledovat stav napájení, ale také spotřebu v jednotlivých zásuvkách či ovládat jejich spouštění.

Ostrý provoz

UPS dokáže pracovat s výkonem baterie až 550 W. Při plném zatížení tak podle diagramu níže vydrží zhruba minutu. Nicméně při polovičním výkonu, což se dá považovat za provozní optimum, zvládne napájet připojená zařízení po dobu devíti minut, při třetinové zátěži dokonce něco kolem dvaceti minut. Během této doby lze připojená zařízení bezpečně vypnout či zálohovat a po opětovném zprovoznění elektrické sítě je znovu bezproblémově zapnout.

CyberPower VP1000ELCD-FR je také výborným pomocníkem při odfiltrování nežádoucích výkyvů v síti, typicky při bouřce. Připojené zařízení je i přes přetížení či poruchy v síti napájeno bezpečně díky automatické regulaci napětí (AVR).

Vyzkoušeli jsme reálný provoz s běžným notebookem s baterií nabitou na 75 % a ukazatel kapacity UPS nám hlásil 23 minut výdrže. Samozřejmě je tento čas relativní v souvislosti se stavem kapacity baterie v notebooku, nicméně 20 a více minut zpravidla dostačuje i na dodělání běžných pracovních úkolů, případnou zálohu práce a bezpečné vypnutí. V kombinaci s energií v samotné baterii notebooku se doba pro práci bez přívodu energie ještě prodlužuje a v podstatě se dá říci, že málokterý výpadek sítě trvá více jak hodinu. Se zařízeními náročnějšími na výkon jsme vydrželi řádově minuty, ale asi jen málokdo bude k UPS připojovat vrtačku nebo toustovač.

Verdikt

UPS od společnosti CyberPower lze jednoznačně doporučit pro domácí i menší kancelářský provoz. Nejenže zajistí bezpečí a stabilitu pro připojená zařízení, ale také zvýší jejich efektivitu, přičemž minimalizuje spotřebu elektrické energie. To znamená úsporu oproti konvenčním UPS. Dalším bonusem je ochrana datových linek s vysokorychlostním přenosem 1Gbps pro zabezpečení telefonů a dalších zařízení.