Foto: Pixabay

O konkrétním příkladu podvodného jednání může hovořit i 22letá žena z východních Čech, která stejně jako jiní nabízeli své staré tričko v internetovém bazaru za 150 Kč. Obratem se ozval zájemce o toto tričko, který nabídl, že pro zjednodušení této platební transakce zašle ženě odkaz, kam má vyplnit jen své údaje o platební kartě.

Naivní žena tak učinila, ale prakticky okamžitě místo toho, aby obdržela 150 Kč, byla okradena o zhruba 90 tisíc korun. Tento případ bohužel není ojedinělý. V dalším případě žena prodávala sukni za pouhých 250 Kč, ale podvodník zde opět nabídl, že zjednoduší transakci a poté, co získal údaje o platební kartě, vzal si na ni úvěr o velikosti 800 tisíc korun.

Foto: Pixabay

Zvýšené množství internetových podvodů potvrzuje i policejní mluvčí, Iva Kormošová, slovy: „Každý den se nám hlásí podvedení lidé, škody jdou do desítek milionů korun. Peníze se téměř nikdy nepodaří získat zpět, končí totiž na zahraničních účtech.“ Podvodníci jsou velice vychytralí a přizpůsobivý.

Hbitě proto využili současné situace kolem energetické krize a vysoké inflace a hromadně rozesílají nic netušícím lidem SMS zprávy, které se tváří jako od ministerstva práce a sociálních věcí. V těchto zprávách pak chtějí nalákat lidi, aby pod záminkou falešného příspěvku či mimořádné dotace, poskytli své údaje. Po poskytnutí údajů o platební kartě pak nastává naprosto stejný scénář. Silně proto doporučujeme, abyste zvážili, komu poskytujete údaje o své platební kartě.

Zdroj: tn.nova.cz (odkaz)