Foto: Pixabay

Elon Musk již před nějakou dobou vyslovil přání postavit vlastního humanoidního robota, ale teprve teď ho oficiálně představil a dal mu jméno Optimus. Podle Muska by právě roboti a umělá inteligence měli pomoci ke světu bez chudoby. Podle jiných ale roboti seberou práci lidem a bohatí ještě více zbohatnou, protože nebudou mít takové náklady na mzdy, kdežto chudí budou bez práce.

Jeho představení vypadalo trochu podobně, jako ve filmu „Iron man“ – opona se zvedla a s prudkými světly v zádech přitancoval pomalu Optimus na pódium. Své jméno dostal podle hlavního robota z filmu Transformers. Mimo taneček ukázal lidem světu ještě videa, kde představoval zručnost Optima, jako třeba nošení krabic z místa na místo.

Musk dále uvedl, že ostatní roboti vyráběné konkurencí, nejsou tak inteligentní, aby se mohli sami o své vůli pohybovat. Právě tím se má Optimus odlišovat, protože má mít „mozek“ a bude velice schopný. Výrobcem Optima je Tesla a v blízké budoucnosti jich chce vyrábět miliony kusů s tím, že cena za jeden kus bude méně než půl milionu korun.

Mezi jeho první úkoly bude nahradit takové pracovní pozice, které jsou nudné nebo nebezpečné. Pokud bude Optimus skutečně tak levný a výkonný, mohl by se dle slov Muska stát tento business výnosnější než původní zaměření Tesly – výroba elektromobilů. Je nutné ocenit, že se Muskovi povedlo sestavit tak výkonného robota za zhruba rok. Jiní odborníci zase označují Optima za průměrného robota.

Zdroj: BBC.com (odkaz)