Foto: Pixabay

V praxi je to jen past, díky které můžete přijít nejen o svá citlivá data, ale také o své peníze na bankovním účtu. Problém je, že tyto škodlivé programy si stihlo stáhnout do svých zařízení několik desítek tisíc lidí před tím, než na to Google přišel a aplikace stáhl z nabídky. SharkBot se poprvé objevil zhruba na přelomu loňského roku.

Tento druh malwaru se ukrývá většinou v nějaké aplikaci, které je nějakým způsobem užitečná, jako antivirus, blokování reklamy či navigace. To, proč je z pohledu bezpečnostních expertů, tento malware speciálně nebezpečný je fakt, že dokáže projít přes bezpečnostní ochranu na obchodě Google Play.

V tuto chvíli se ví pouze o dvou aplikacích, které jsou nebezpečné, a to Mister Phone Cleaner a antivirus Kylhavy Mobile Security. Z Google Play sice již dávno zmizeli, ale i přesto zaznamenali zhruba 70 tisíc stáhnutí. Pokud některou z těchto dvou aplikací máte ve svém mobilním telefonu, doporučujeme vám ji okamžitě odinstalovat.

Aplikace sami o sobě totiž nic škodlivého neobsahují, a to je ten největší problém, proč prochází přes přísné bezpečnostní kontroly. Vir se do aplikace stáhne až v momentě, kdy si ji aktualizujete. Jakmile udělíte aplikaci povolení instalovat aktualizace a potažmo jakýkoliv software, má vir vyhráno.

Zdroj: CNN: prima.cz (odkaz)