Foto: Pixabay

Výkon

Podle technických informací by na nás měl čekat procesor Qualcomm Snapdragon 8cx Gen 3 ARM s integrací 5G a nabitý funkcemi. Nutno podotknout, že jen málo notebooků na trhu je v současné době vybaveno tímto extrémně výkonným procesorem. Hlavní je, že výkon je dostačující na to, abyste mohli mít otevřeny desítky karet prohlížeči, textový editor, poslouchat písničku a k tomu pracovat v nějakém editoru náročného na zdroje, a to vše najednou.

To je totiž naprosto běžná a každodenní situace u manažerů. Sami jsme testovali i export a renderování poměrně složitého videa a s rychlostí i výkonem jsme byli spokojeni. K našemu překvapení se dokonce notebook ani nijak zvlášť nepřehříval či nehučel. Vše je doplněno o 16 GB operační paměť, která samozřejmě dopomáhá plynulému chodu.

Foto: poskytnuto společností Lenovo, se souhlasem společnosti

Vzhled

Hlavní dominantou je rozhodně 13,3palců velký dotykový displej, který má poměr stran 16:10 a rozlišení 1920 x 1200 px. Zde bychom se pozastavili. Displej je nádherný, ale pro Lenovo zde byla těžká otázka, jak široká má být, aby byl pohodlný na přenos, ale zároveň pohodlný na práci. Na přenos chceme co nejmenší, ale na práci ideálně co největší.

Z tohoto vyplývá i tento kompromis, který na práci plně dostačuje, ale v ideálním případě doporučujeme rozšířit o externí displej Lenovo ThinkVision M14T. Každopádně i displej u notebooku je dostačující a má překvapivě jasné a krásné barvy. Navíc si ho můžete nastavit dle osobních preferencí a nabízí i odstínění modrého světla, což chválíme.

Vypínací tlačítko se v tomto případě nenachází na straně či v rohu klávesnice, ale vypadá spíše jako součást klávesnice, kde ho lze i náhodně zmáčknout, ale je to jen otázka zvyku. Klávesnice jako taková je velice příjemná na dotek a má měkké klávesy, což jistě oceníte při celodenní práci.

Vývojáři ve společnosti Lenovo se při vývoji tohoto modelu soustředili především na jednoduchost a eleganci. V tomto duchu rozmisťovali i porty, a proto možná nalezneme pouze dva USB_C 3.2 Gen 2, s tím, že jedním z nich se notebook může i nabíjet. Dále zde nalezneme i port Jack 3,5 mm pro sluchátka, což velice chválíme. Ocenili bychom třeba přítomnost HDMI, který by se mohl využít při připojení notebooku k dataprojektoru během obchodního jednání.

Výdrž

Hlavním předpokladem pro každý pracovní notebook, který má zvládnout celodenní směnu, je bez pochyby co nejdelší výdrž baterie. My jsme zkoušeli nasimulovat běžný pracovní den a zhruba po 13 hodinách se notebook vybil. Když jsme ale vše vypnuli a nechali běžet jen jeden film, dosáhli jsme až 19 hodinové výdrže. Oba neměřené časy jsou však více než uspokojující.

Závěr

Notebook Lenovo ThinkPad X13s je z našeho pohledu jednoduchý notebook, který krásně docílil kompromisu mezi pracovní stanicí a přenosným ultrabookem. Naleznete zde dobrý výkon, dlouhou výdrž i jasný a krásný displej. Jediné, co trochu vytýkáme tomuto modelu je absence portů, protože bychom čekali HDMI či klasický USB pro „flashky“. Nicméně i toto vychází z prvotního návrhu na jednoduchý notebook. Rozhodně se ale dá říci, že si tento model s určitostí nalezne své publikum. Dále ale musíme vyzdvihnout i nízkou hlučnost a kapacitu úložiště 1TB SSD. Shrnuto – za naši redakci můžeme tento model rozhodně doporučit, protože s přehledem překoná i konkurenci. Důležité je ale najít tu správnou klientelu.

Zdroj: uživatelské testování IT pro Tebe, informace poskytnuté společností Lenovo