Foto: Pixabay

Kdo si ale může s sebou tahat celý monitor. Naštěstí řešení existuje v podobě externího ultra tenkého monitoru. Náhodou jsme jeden takový měli možnost otestovat a jde o Lenovo ThinkVision M14t. Na toto testování jsme se těšili, protože by tento monitor neměl být větší ani těžší než obyčejný tablet. Zároveň slibuje 14 palcový displej. Uvidíme, jak tedy dopadne.

Jak již bylo řečeno, FHD ThinkVision M14t je 14 palcový displej, který nás skutečně překvapil svoji tloušťkou i nízkou váhou. Zároveň celý displej nepůsobí nijak křehce, ale vše drží pohromadě a nikde nic nevrže ani neskřípe. U tohoto modelu se pak navíc nalézá i stylus, protože displej je dotykový. Jeho sourozenec, ThinkVision M14 je o něco levnější, ale postrádá právě dotykovou obrazovku. Pro někoho to může být zbytečné a pro někoho naopak důležité.

Foto: poskytnuto společností Lenovo, se souhlasem společnosti

Již na první pohled je vidět, že je notebook odolný a svými rozměry 14,8 x 10,5 x 2,7 palce bezvadně sedne do každého kufříku či batohu. Povrch je matný a musíme ocenit i tenké rámečky. Na zadní straně je pak výklopný podstavec, který drží velice pevně a ani při kymácení se stolem se displej nesklopí. Veškeré porty a tlačítka pak najdeme na výklopném stojánku, konkrétně se jedná o jedno USB-C na každé straně, tlačítko napájení a zároveň zámek Kensington.

Rozlišení je pak naprosto dostačujících 1920 x 1080 pixelů a nutno přiznat, že barvy i obraz jsou krásné a ostré. Displej Lenovo ThinkVision M14t má akorát jedinou slabinu a tím je lesklý displej. Není to nic hrozného, protože stále překonává svou konkurenci, nicméně při určitých světelných podmínkách můžete vidět odrazy. To se ale týká pouze sledování ze bočních úhlů, protože pokud sledujete displej ze předu, je to naprosto bez problémů.

Displej se může pochlubit 250 nity, čímž překonal i svého konkurenta Asus ZenScreen, který by měl mít 167 nitů. Spolu s displejem vám přijde i aktivní stylus, který dle technické specifikace má mít 4096 úrovní tlaky. To se může hodit zejména pokud chcete na displeji kreslit či vytvářet nějaká digitální díla. Pokud chcete můžete využít i nástroj operačního systému Windows pro rozpoznávání rukopisu a psát si na displej poznámky jako na papír a on vám vše převede do klasického textu.

Závěr

Testování tohoto monitoru nás velice překvapilo, a to nejen svými praktickými rozměry, kterou se dají srovnat třeba s tabletem, tak i svoji nízkou váhou. Díky tomu si můžete kdekoliv dopřát ten luxus, že máte více monitorů, a to klidně ve vlaku, doma, na chatě, zkrátka kdekoliv. Pokud se vám cenovka za tento krásný displej s ostrými a zářivými barvami bude zdát vysoká, můžete si zkusit vybrat variantu, která postrádá dotykový displej a je o poznání levnější. Všechny ostatní parametry by ale měla mít stejné. Sháníte-li pro svou práci z domova nějaký druhý displej, rozhodně vám můžeme tento doporučit.

Zdroj: uživatelské hodnocení IT pro Tebe, informace poskytnuté společností Lenovo