Foto: Pixabay

S nejpopulárnějšími API se lze běžně setkat na webech a v mobilních aplikacích, kterým dodávají specifickou funkci. Mezi nejoblíbenější se dle průzkumu řadí lokalizace a mapy (využívá 37 % vývojářů), dále platby (36 %) a e-mailové služby (34 %). Na čtvrtém místě se shodně umístily ještě platformy pro posílání zpráv a sociální sítě (obě 29 %).

Průzkum ukazuje, že průměrně vývojář stráví kódováním API až 30 % pracovní doby. Není divu, že je API věnována stále větší pozornost, protože u některých produktů je snadná integrace na prvním místě. Dobrým příkladem mezi platebními bránami je Stripe, který sice není zdaleka nejlevnější, ale z hlediska API designu a tím i nasaditelnosti je pro vývojáře první volbou,“ vysvětluje Prokop Simek.

Jak na kvalitní API design? Myslete na vývojáře a službu jim dobře popište

Kvalitní API by mělo přinášet dobrou vývojářskou zkušenost. To znamená kompletní dokumentaci a návod, jak při integraci postupovat. Vývojář by měl pochopit byznysový přínos vaší služby.

Jak zlepšit vývojářskou zkušenost pro vaši API:

  • Kvalitní dokumentace popište, co API přesně dělá, jak ji používat, co zahrnuje každé API volání a jak optimalizuje rychlost integrace. Ukažte na konkrétních příkladech, jak lze API využít.

  • Optimalizujte výkon API, která musí provést několik volání, aby provedla jednu operaci, zpomalují aplikaci a vývojářům práci jenom ztěžují. Optimalizujte proto API na co nejméně volání nesoucí co největší množství informací.

  • Pamatujte na podporu a chybové hlášky – vývojář, který používá vaše API, nemusí znát chybové hlášky a jejich význam. Poskytněte jim proto podrobné vysvětlivky ke každé události, která může nastat.

  • Dbejte na bezpečnost vývojářská zkušenost a bezpečnost jdou ruku v ruce. Nezapomeňte na šifrované připojení (HTTPS), ochranu uživatelských dat, správné schéma ověřování (autentizaci) a správu oprávnění.

Aby se z API stal efektivní prodejní kanál, musí být vývojářská zkušenost na prvním místě. K tomu však nestačí pouze kvalitní kód, ale také externí pohled – a to jak na základě odezvy uživatelů-vývojářů, tak i prostřednictvím zpětné vazby konzultantů a analytiků, kteří se na vývojářskou zkušenost specializují. Na základě sledování správných metrik a dat lze dosáhnout kvalitních API, která budou kladně přijata vývojářskou a následně i byznysovou komunitou, jelikož se tyto světy neustále sbližují,“ uzavírá Josef Zeman, analytik DX Heroes.

Zdroj: tisková zpráva společnosti DX Heroes