Foto: poskytnuto společností Unimagnet

S magnety se setkal asi každý. Bývají součástí různých držáků, zavírání peněženky, aktovek, dvířek skříní i ledničky, elektronických zařízení a hodně jich je také v autě. Které magnety existují a čím se liší? Podívejte se.

Fungují magnety pořád nebo jen s elektřinou?

Permanentní, tedy trvalé magnety ke svému fungování nepotřebují elektřinu. Přesto je jejich magnetická síla ohromná. Záleží na typu i velikosti.

1) Starší šedo-černé feritové magnety

Feritové neboli keramické magnety jsou nejčastěji vyrobené z feritů stroncia. Mají šedo-černou barvu, ale mohou být také různobarevně lakované. Jsou poměrně levné, avšak docela slabé. Nicméně i dnes „ferity“ najdete například na magnetkách na ledničku nebo třeba uvnitř svařovacích magnetů. Pokud mají větší rozměr, bývají dost silné.

2) Moderní neodymové magnety

Asi největší výběr mezi magnety tvoří v současnosti neodymové magnety, říká se jim také „neodymy“ – podle jednoho z prvků, z nichž jsou vyrobené. Kromě neodymu obsahují také železo a bor, případně další příměsi. Mají mnohem větší sílu než magnety feritové, ale jsou poměrně křehké a působením vlhkosti korodují. Proto je výrobci opatřují ochrannou povrchovou vrstvou niklu, zinku, teflonu nebo plastu či pryže. Poplastované, pogumované magnety a ty s teflonem mohou být dokonce vodotěsné.

3) Speciální AlNiCo a SmCo magnety odolají horku

Pro náročnější účely a použití ve velice horkém prostředí slouží AlNiCo nebo samarium-kobaltové (SmCo) magnety. Odolají teplotám do 525 °C, účinkům kyselin, rozpouštědel i korozi. Z těchto materiály bývají vyrobené i školní magnety „podkovy“.

4) Magnetické fólie – ohebné magnety

Speciální skupinou magnetů jsou magnetické fólie a pásky. Bývají ohebné a obsahují magnetickou feritovou, anebo i neodymovou vrstvu. Mohou mít různou barvu, být popisovatelné nebo dokonce samolepicí. Slouží k výrobě magnetických jmenovek, označovacích symbolů do skladů, prodejen, pro magnetické jmenovky na veletrhy, na výrobu magnetických her, tangramu. Zajímavou skupinou jsou magnetické rámečky pro vložení papírů A5, A4, A3 i jiných formátů.

Foto: poskytnuto společností Unimagnet

5) Odolné magnetické úchyty, držáky a háčkové magnety

Většina magnetů je docela křehkých a nemusí se tak hodit pro účely výroby magnetických držáků těžšího nářadí, kde hrozí nárazy. Zejména pro tyto i jiné potřeby se hodí magnetické úchyty, držáky. Jedná se o silný neodymový magnet, většinou ve tvaru kotouče, který je vlisovaný v odolném ocelovém pouzdře. Magnet chrání před nárazy a zároveň zesiluje magnetickou sílu. Celý komplet bývá pro větší odolnost poniklovaný nebo může být i pogumovaný. Magnetické úchyty mohou mít otvor pro šroub, závitový čep, hák, oko i jiné možnosti upevnění. Seženete je například na webu unimagnet.cz

Magnety mají mnoho tvarů a podob

Kromě materiálu, z něhož jsou magnety vyrobené, mívají různou podobu a tvar. Mohou vypadat jako kotouče, kruhy, kostky, kvádry, válce a tyče, koule, kužely i jiné tvary, navíc mnoha různých velikostí, několika typů magnetizace i různé magnetické síly. Obecně většinou platí, že čím větší magnet je, tím mívá větší magnetickou sílu.

Vyrobte si magnetické zlepšováky

K čemu se vám mohou magnety hodit? Už jsme zmínili magnetické zavírání aktovek, skříní a skříněk nebo magnetický držák nářadí. Magnety využijete i při každodenní činnosti doma, v dílně, garáži, na zahradě nebo i v práci a výrobě.

Podívejte se na stovky možností využití pro magnety na blogu Magnetik.cz