Foto: Pixabay

Máte rozlehlou zahradu, která slouží jen jako okrasný výběh pro vašeho zvířecího miláčka, vaše ratolesti či máte jen relativně malý kousek pozemku, kam se chodíte v létě opalovat či rádi grilujete? V obou případech je jasné, že na zahradě trávíte velkou část svého volného času.

Bohužel se zhoršujícím se počasím většinou zahradu zazimujete, pohrabete listí a přesunete veškerou volnočasovou aktivitu dovnitř či do hospody. To je ovšem škoda, protože díky tak jednoduché věci, jako je zahradní altánek, si jednoduše prodloužíte využitelnost zahrady během roku místo tradičního léta na období jaro až zima.

Vše se odvíjí samozřejmě od velikosti a konceptu vaší zahrady. V nabídce je třeba  altánek různých rozměrů a tvarů a dokonce si ho můžete zabudovat do středu zahrady, jako hlavní prvek či jen přistavět k boční stěně vašeho domu. Za zmínku stojí fakt, že pokud využijete ještě možnosti výstavby nějakého vyššího zahradního plotu, můžete docílit naprostého soukromí i bezvětří.

Nic vám tak nebude bránit si za větrných podzimních dnů sednout do vašeho altánku, dát si teplý čaj či svařák a při tom grilovat pořádný steak. Prodloužíte tak životnost či užitnou hodnotu vaší zahrady a zároveň se vaše zahrada může stát i místem shromáždění rodiny či přátel.

Altánků je mnoho druhů od těch v zámeckém stylu po ty jednoduché, které mohou posloužit mimo jiné i jako přístřešek pro zahradní nábytek či provizorní garáž pro auto. Důležitý je však samotný návrh altánku, protože musí konceptuálně i typově sednout do vaší zahrady.

Vyberte si třeba model se stejným druhem střechy a barvou nátěru. Mezi tradiční střešní krytiny patří u altánků dřevo a asfaltová krytina, která imituje klasické keramické tašky. Poslední věcí, která by měla upoutat vaší pozornost je zábradlí – resp. zda chcete mít tři strany zatlučené až po strop proti větru jinak zde můžete mít třeba zábradlí. Pokud dáte všechny tyto věci dohromady, jsme si jistí, že budete naprosto šťastní.