Foto: Pixabay

Uživatelé mobilních zařízení jsou již vycvičení, že nemají na nic podezřelého klikat a možná i začínají trošku dbát na ochranu svého soukromí. Již málokdo si stáhne aplikaci z neověřeného zdroje, jakým je například Google Play. Bohužel i zde se ale může stát chybička a do tohoto kontrolovaného obchodu se může dostat nějaká závadná aplikace.

Právě v tomto obchodě byla ale odhalena nově adwarová aplikace, která na první pohled vypadá nenápadně. Pokud si tuto nebezpečnou aplikaci ale stáhnete, za pár hodin na vás začne váš telefon chrlit jednu reklamu za druhou. A co hůř, může se tam dostat i několik dalších škodlivých programů.

Foto: Pixabay

Nebezpečná aplikace se jmenuje PDF reader – documents viewer a jejím původním záměrem je fungovat jako čtečka souborů ve formátu PDF. Podle údajů z Google Play si tuto nebezpečnou aplikaci stáhlo již přes milion lidí. Adwarová aplikace či adware je takový typ malwaru, který se tváří nevinně a který se zpravidla začne projevovat až nějakou chvíli po nainstalování.

Tím zmate majitele mobilního telefonu, protože vzhledem k časovému odstupu si nedá do souvislosti instalaci aplikace a adwarový škodlivý kód. Je ale velký problém takovou aplikaci v záplavě nezávadných aplikací vůbec najít. Konkrétně u této bylo podezřelé již to, že byla určená osobám starším 17 let, což u čtečky PDF nedává smysl. Druhým poznávacím znamením byla skutečnost, že vývojářem byla společnost Fairy Games, která již podle názvu nemá nic společného s PDF. Nezbývá tedy než být více opatrný.

Zdroj: tn.nova.cz (odkaz)