Foto: Pixabay

Byli jsme proto rádi, když jsme v redakci měli možnost vyzkoušet i novou vlajkovou loď Huawei zastoupenou ultrabookem Matebook X Pro. Výhodou jistě je i fakt, že pro Huawei neplatí v oblasti notebooků žádná omezení, jako tomu je u telefonů. Proto může naplno rozvinout svůj potenciál.

VZHLED

Na první pohled se jedná o velice elegantní a extrémně tenký notebook, který sedí v ruce. Nikde nic nevrže ani nepraská a notebook jako takový působí poměrně robustním dojmem. Matebook se může hrdě přihlásit do řady ultrabooků, protože splňuje všechny předpoklady – je lehký, tenký a robustní.

Konstrukce je velice kvalitně vyvedená a obecně nás překvapilo i kvalitní zpracování, a to i oproti mnohem dražší konkurenci. Dokonce bychom se odvážili říci, že může útočit i na slavný MacBook, který ale prohrává na celé čáře v poměru cena a výkon. Dále musíme hodnotit pant displeje, který je sice tuhý, ale tak akorát. To znamená, že při různých pohybech se displej nepohne, ale na druhou stranu ho bez větších problémů můžete ovládat sami.

KLÁVESNICE

Klávesnice je příjemná a velice jemná na dotyk. Zároveň je ale velice citlivá, takže při psaní dlouhých článků vás rozhodně nebude bolet ruka. Pozitivně také hodnotíme podsvícení klávesnice, která pomáhá rozhodně při psaní v šeru či v nočních hodinách. Tím pádem splňuje veškeré předpoklady pro třeba studentský či pracovní notebook.

Foto: poskytnuto společností Huawei, se souhlasem společnosti

KONEKTIVITA

Jedinou malou nevýhodou tohoto notebooku jsou porty, protože obsahuje pouze 4 USB-C porty a jack 3,5 mm, za který ovšem Huawei zaslouží pochvalu. Na druhou stranu velké USB porty či čtečka paměťových karet by znamenaly pár milimetrů navíc na tloušťce notebooku, což nikdo nechce. Pokud máte adaptér na obyčejné USB paměti či máte USB paměti kompatibilní s USB-C standardem, nemusíte se vůbec bát.

Displej a zvuk

Vzhledem k tenkému provedení celého ultrabooku bychom čekali spíše zvuk menší kvality, ale o to víc jsme byly překvapeni, když jsme pustili zvuk na Huawei Matebook X Pro, protože v kategorii ultrabooků se jedná rozhodně o nadprůměrný výkon. Ovšem nečekejme domácí kino, mějme na paměti, že se stále jedná o ultrabook.

Displej je 14 palcový 60 Hz LTPS displej v poměru 3:2. Co je ovšem velké překvapení je displej v rozlišení 3K, což předurčuje tento ultrabook i pro práci s fotkami a videi. Celý dojem je pak umocněn tenkými rámečky, které nepůsobí nijak rušivým dojmem.

Co stojí také za zmínku je rozhodně jas displeje, který je dle výrobce 450 nitů. Popravdě řečeno, přijde nám, že svítivost displeje je ještě větší, protože proti přímému slunci je vše na displeji krásně čitelné, a to více, než na jiných displejích s podobnými parametry. Jedinou malou nevýhodou je lehký lesk, který zmenšuje viditelnost ze stran, ale z našeho pohledu to není problému, protože stejně na notebook koukáte spíše přímo.

Hardware

Uvnitř můžeme nalézt srdce v podobě procesoru Intel Core i7 podpořený grafikou NVIDIA GeForce MX250, operační pamětí o kapacitě 16 GB a vrcholem všeho je úložný prostor 1 TB SSD. To v praxi dává ideální předpoklady pro prakticky jakoukoliv činnost včetně práce z domova, práce do školy či jen tak brouzdat po internetu. Dalším hlediskem, které hodnotíme je teplota a hlučnost. Nutno dodat, že při práce v textovém editoru, brouzdání po internetu či koukání na filmy je notebook tichý a má normální teplotu.

Celkem logicky se ale notebook trochu zahřeje a zapne větráček v momentě, kdy na něm třeba necháváte exportovat videoklipy ve video editoru nebo hrajete nějakou graficky náročnější hru.

Závěr

Závěrem musíme konstatovat, že nás Huawei velice mile překvapil vzhledem k tomu, že se nejedná o společnost zabývající se primárně výrobou notebooků. Některé zavedené společnosti by si dokonce z pohledu konstrukčního vzít z Huawei příklad. Nebojíme se konstatovat, že se jedná o jeden z vůbec nejlepších ultrabooků na současném trhu.

Hlavními výhodami je jeho mobilita, robustnost, nízká váha, dobrý displej, skvělá výdrž baterie, příjemná klávesnice, dobrý výkon i kvalitní zvuk. Říkáme si jen, co více chcete od ultrabooku. Jedinou nevýhodu z našeho pohledu je lehce lesklý displej a nižší kvalita přední kamerky. Rozhodně ale můžeme tento notebook s čistým svědomím doporučit, a to i v porovnání s nesmyslně předraženou alternativou od Applu v podobě Macbooku.

Zdroj: uživatelské hodnocení ittb.cz , informace poskytnuté společností Huawei