Foto: Pixabay

Nepolapitelní sloni, gorily, papoušci šedí a rosničky patří mezi zvuky zvířat v 1 milionu hodin nahrávek deštného pralesa, které by mohly pomoci zachránit ohrožené druhy.

Hluboko v deštném pralese na severu Konžské republiky se 50 mikrofonů – skrytých v malých krabicích – nenápadně houpe ze stromů v rozlehlé odlehlé krajině o velikosti zhruba jako Los Angeles.

Osoba odpovědná za zařízení je vědec Peter Wrege, ředitel projektu Elephant Listening Project na Cornell University v New Yorku. Jeho cílem je zachytit volání nepolapitelných lesních slonů, které studuje.

Kromě nechtěné pozornosti několika veverek zůstaly mikrofony téměř bez povšimnutí od doby, kdy je Wrege, jeho tým a Společnost pro ochranu přírody v roce 2017 zřídili. Mikrofony nepřetržitě nahrávají a zachycují v průměru jeden až dva sloní hovory za týden — a epický sbor dalších divokých zvířat v procesu.

Wrege, který zná hodnotu zvukových dat pro svůj vlastní obor, nyní zpřístupnil nahrávky – všech 1 milion hodin – výzkumníkům kdekoli na světě prostřednictvím programu Amazon Web Services (AWS) Open Data Sponsorship Program , který pokrývá náklady na ukládání souborů dat, které mají pro vědeckou komunitu vysokou hodnotu.

Soubory mají podle Wrega obrovský potenciál pro konzervační výzkum. Stále více vědců začíná používat takzvané zvukové plochy jako způsob monitorování biodiverzity, a to porovnáváním vzorků zvuků zaznamenaných na stejném místě po dlouhou dobu.

Wrege odhaduje, že zvuková data jeho týmu za poslední tři roky obsahují zvuky stovek, ne-li tisíců druhů savců, obojživelníků, hmyzu a ptáků – od goril a šimpanzů po stromové žáby a papoušky.

„V těchto nahrávkách je tolik informací. Mohli byste je použít ke studiu libovolného počtu různých zvířat,“ řekl Wrege. „Víme například, že africký papoušek šedý je ve vážném úbytku, a víme, že jsme zachytili jeho volání. Pokud budete tento druh studovat, mohla by tam být velmi cenná data o jeho pohybu a vzorcích chování.“

„Zajímavou věcí, kterou jsme se zatím dozvěděli, je, že sloni se pravidelně zdržují v oblasti na jihozápadě regionu, která byla v minulosti využívána k těžbě dřeva. Zdá se, že se jim to líbí, stejně jako gorilám, kvůli zvýšenému sekundárnímu růstu vegetace, která nabízí více zdrojů potravy,“ řekl Wrege.

„Nikdo se nikdy předtím nebyl schopen podívat na tento druh měnícího se využívání prostředí sloní populací,“ dodal. „Skutečný poznatek z našeho prvního souboru analýz je, že jejich využití krajiny je velmi složité. To je životně důležité pro přemýšlení o strategiích ochrany a potenciálních účincích změny klimatu na populace slonů.“

Zvuková data byla rovněž nápomocna při umožnění efektivního nasazení hlídek proti pytláctví. Wrege a jeho tým analyzují frekvenci výstřelů, které zachytí v nahrávkách, a sdílejí informace s úředníky národního parku Nouabalé-Ndoki, kde se výzkum provádí.

Zpočátku monitoring ukázal více nelegálních loveckých aktivit hluboko v parku, než se očekávalo. To také naznačovalo, že lovná ohniska pravidelně měnila místa. V důsledku toho park nasadil od začátku roku 2018 zvýšený počet pytláckých hlídek. Údaje nyní ukazují, že úsilí mělo dopad na omezení pytláctví.

„Existuje tolik potenciálních aplikací pro nahrávky,“ řekl Wrege. „Chtěli jsme je sdílet na AWS, abychom je mohli zpřístupnit co největšímu počtu výzkumníků se zájmem o ochranu a biologickou rozmanitost.“

Je to soubor dat, který se stále rozrůstá, protože Wregeho maskovaný tým neustále naslouchajících mikrofonů nadále zaznamenává přirozené písně a dění v této bohatě rozmanité a odlehlé části světa. „Jak je tomu v mnoha případech ve výzkumu, čím více toho zjišťujeme, tím méně si uvědomujeme, že rozumíme,“ řekl. „O lesních slonech víme stále tak málo. Myslím, že existuje neomezený počet vědeckých otázek, které můžete na těchto datech položit.“

Níže uvedené grafy ukazují počty sloních hovorů zaznamenaných na 10 z 50 míst projektu Elephant Listening Project v oblasti 1 250 km2 deštného pralesa v Konžské republice v letech 2017–2018. Vědci používají tato zvuková data ke studiu chování slonů a toho, jak používají tento zvyk v závislosti na ročním období.

AWS registr otevřených dat

Sounds of Central African Landscapes je jen jednou z mnoha datových sad zpřístupněných v cloudu prostřednictvím programu AWS Open Data Sponsorship Program , který pokrývá náklady na ukládání datových sad s vysokou hodnotou pro vědeckou komunitu.

Cílem programu je demokratizovat přístup k datům tím, že je zpřístupní pro analýzu na AWS, vyvinout nové cloudové nativní techniky, formáty a nástroje, které sníží náklady na práci s daty, a podpořit rozvoj komunit, které mají prospěch z přístupu k datům. sdílené datové sady.

Tým výzkumníků z celého světa pracuje na výzkumu s cílem porozumět biologické rozmanitosti afrických lesů. Musí zpracovávat obrovské množství dat. Díky cloudovému řešení AWS Open Data jsou tato data výzkumníkům dostupná odkudkoli a mohou s nimi pracovat v reálném čase. To výrazně urychluje práci a přibližuje lidstvo k pochopení zákonitostí chování fauny a flóry v konžském pralese.

„Sounds of Central African Landscapes je jen jednou z mnoha datových sad zpřístupněných v cloudu prostřednictvím programu sponzorství otevřených dat AWS, který pokrývá náklady na ukládání datových sad s vysokou hodnotou pro vědeckou komunitu. Cílem programu je demokratizovat přístup k datům tím, že je zpřístupní pro analýzu na AWS, vyvinout nové cloudové nativní techniky, formáty a nástroje, které sníží náklady na práci s daty, a podpořit rozvoj komunit, které mají prospěch z přístupu k datům. sdílené datové sady“ – řekl Tomasz Stachlewski, AWS CEE Senior Solutions Architecture Manager.

Zdroj: AboutAmazon.com (odkaz)