Foto: Pixabay

Jednu dobu varovali téměř všichni bezpečností experti, že jsme pod palbou zákeřných virů, které chtějí zneužít naše soukromé údaje, dostat se k nám na náš soukromí účet a zde odcizit, co se dá. V poslední době se ale vody poměrně uklidnily, což potvrzují i bezpečnostní experti společnosti Eset, kteří zaznamenali již druhý měsíc pokles výskytu škodlivých virů.

Zároveň však dodávají, že je to pomyslné „ticho před bouří.“ Nyní představují největší hrozbu viry Agent Tesla, Formbook a Fareit. Bezkonkurenčně nejrozšířenějším virem je pak Agent Tesla, kterému však šlape na paty Formbook.

Foto: Pixabay

Oba dva jsou pak špionážní viry. Martin Jirkal, vedoucí analytického týmu pražské pobočky Esetu, uvedl pro server Novinky.cz: „Tento sestupný trend v počtu detekovaných případů pozorujeme od dubna letošního roku. Zhruba od února také sledujeme, jak se pořadí nejčastějších škodlivých kódů pro operační systém Windows v Česku pravidelně proměňuje. 

Na kolik je tato situace ovlivněna současným geopolitickým děním a s tím související aktivitou útočných skupin, se nejspíše teprve ukáže. Z našich zkušeností jde pravděpodobně o klidové období před nějakou větší vlnou nových a úspěšnějších útoků,“

Tvůrcům všech tří virů jde pak o jediné – zcizit vaše uživatelská hesla. Tato hesla se pak dají jednoduše prodat nebo případně využít pro další z řady útoků. Proto se vyplatí celou situaci nepodceňovat. Nejjednodušší je pro tyto spywary získat heslo uložené v internetovém prohlížeči.

Tato uložená hesla nám sice usnadňují život, ale na druhou stranu svěříme to nejcennější právě prohlížeči, který zas příliš velké zabezpečení nemá. Z pohledu bezpečnostních expertů je proto nezbytné mít skutečně silná hesla, složená minimálně z deseti znaků obsahujících velká písmena, malá písmena, číslice a speciální znaky.

Uživatelé pak dělají další chybu, že si tato složitá hesla, kterých je obvykle několik desítek pro všechny možné účty, potřebují někam zapsat – např. do prázdného dokumentu v textovém editoru a nazvou to nejlépe hesla.doc. Zde je pak problém očividný.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)