Foto: Pixabay

V praxi se tak klidně může stát, že slyšíte až když miminko naplno začne brečet. Naproti tomu u video chůvičky máte k dispozici i video obraz s minimálním zpožděním, takže vidíte již když se miminko začne vrtět a můžete přijít dříve, než se vzbudí a dát mu dudlík nebo ho pohladit a miminko spokojeně spí dá.

My jsme měli to štěstí, že jsme mohli otestovat hned dva zástupce z kategorie video chůviček ze střední třídy. Navíc jde o dva nejpopulárnější zástupce od společností Truelife a Sencor a jde o Truelife NannyCam V24 a Sencor SBM 440.

Truelife NannyCam V24

Společnost Truelife vyrábí hned 4 druhy video chůviček, které se liší v podstatě akorát velikostí displeje, který máte k dispozici s tím, že nejdražší model umožňuje natáčení kamerky u miminka o 360 stupňů. Model, který jsme testovali má středně velký 2,4″ barevný displej, který je dostačující pro svoji funkci, ale zároveň má praktické rozměry a vejde se klidně i do kapsy.

Foto: poskytnuto společností Electroworld, se souhlasem společnosti

Výhodou této chůvičky je i technologie šifrování, která zajistí, že váš soukromý přenos nemůže nikdo odposlouchávat či zneužít. První zapnutí je velice jednoduché a okamžitě poté dojde ke spárování, naladění a kalibraci zcela automaticky, takže vy se nemusíte o nic starat.

Výrobce uvádí, že ve volném prostranství má dosah až 300 metrů a v interiéru až 100 metrů. Zde bychom se zastavili. Prvně je potřeba říci, že kvalita obrazu je přímo úměrná vzdálenosti, a tak nemůžete čekat, že na 300 metrové vzdálenosti budete mít ostrý a kvalitní obraz bez sekání.

Ve vnitřních prostorách to samozřejmě závisí na množství překážek, ale dle našeho testování se údaje od výrobce rozcházejí. My jsme totiž uvnitř domu již na 20 metrech neměli signál, a to mezi chůvičkou a displejem bylo 5 dveří a 5 cihlových stěn. Z toho usuzujeme, že tato chůvička je naprosto vhodná pro panelákové byty či domy se slabými stěnami. Pro poctivě stavěné domy z cihel bychom doporučili spíše jinou chůvičku.

Velký bonus je, že tato chůvička, resp. displej, se dá nabíjet i přímo z powerbanky. Sama o sobě ale vydrží až 24 hodin, což se nám v podstatě potvrdilo. Pokud by se chůvička přeci jen vybíjela či jste se dostali mimo dosah, chůvička vás obratem upozorní, takže nemusíte mít strach.

Chůvička vydá v tomto případě jen upozorňující zvuk, což může být problém v případě, že jste v hlučnějším prostředí. Chůvička má i mnoho užitečných funkcí, jako je přenos hlasu či přehrávání ukolébavky. Bohužel zde nejde nastavit hlasitost přenášeného zvuku, ale nastavená úroveň je v podstatě přijatelná.

FUNKCE

U chůvičky TrueLife NannyCam V24 najdeme veškeré standardní funkce, které jsou dneska již základní výbavou. Mezi ně určitě patří možnost přehrávání přednastavených ukolébavek, které můžete zapnout i na dálku pomocí vašeho ovládacího displeje.

Dále bychom zde našli VOX systém, který dokáže aktivovat chůvičku hlasem. V praxi tak, když vaše miminko spí a je naprosto v klidu, je chůvička vypnutá. Jakmile se ale začne miminko projevovat či dělat nějaký zvuk, chůvička se zapne. To je velice užitečná funkce v rámci úspory baterie.

Nespornou výhodou je také zobrazení teploty v místnosti. Bohužel postrádáme zde i měření vlhkosti, který je dnes již poměrně běžný. Samozřejmostí je i infračervená LED dioda, která zajistí přenos kvalitního obrazu i v naprosté tmě, ale zároveň vaše miminko nijak neruší.

Závěr

Tato chůvička je obstojným standardem, který má v podstatě všechno, co potřebujete. Pokud máte panelákový byt či dům ze slabých stěn, můžeme vám ji jen doporučit. Na rozdíl od konkurence totiž není přenášený zvuk zmutovaný či chraplavý, ale krásně čistý. Velice se nám líbila dlouhá výdrž, kdy ji stačí dát nabíjet jednou denně, jako váš mobil.

Negativa

  • chybí noční lampička

  • není možnost regulovat hlasitost

  • dosah v interiéru jen 20 m

  • chybí zoom

Pozitiva

  • obousměrná komunikace

  • VOX systém

  • noční vidění

  • dlouhá výdrž

Sencor SBM 440

Druhým testovaným modelem je Sencor SBM 440, který je v mnoha ohledech podobný jako první testovaný model od TrueLife. Tento model má však větší displej, takže lépe vidíte miminko, ale zase je méně skladný, takže ho musíte nosit pořád v ruce. Výrobce uvádí, že by chůvička měla mít také dosah až 300 metrů ve volném prostoru a 100 metrů v interiéru, což je shodné s chůvičkou od TrueLife.

I zde byl ale stejný problém. Obě chůvičky měly totiž naprosto stejný dosah, a to v interiéru přes pět dveří pouhých 20 metrů. Pro panelákový byt nebo dům se slabými stěnami to je zřejmě naprosto dostačující. Pokud však máte velký barák, musíte si vybrat rozhodně něco jiného.

Výhodou této chůvičky, která přenáší obraz i zvuk digitálně, je, že že pracuje na vyšší frekvenci, a proto se nemůže stát, že budete rušeni signálem jiných chůviček od sousedů, jako je tomu u analogových chůviček. Pokud by však přeci jenom došlo k výraznému oslabení signálu, oznámí vám to chůvička od Sencoru slyšitelným zvukem.

Při našem testování zjistili, že přenášený zvuk chůvičky je poměrně hlasitý a bohužel nelze nijak ovlivnit. Navíc při mluvení je hlas zašuměný, takže hrozí, že dítě se místo uklidnění vzbudí. Co však musíme ocenit je noční vidění pomocí LED diody i přednastavené ukolébavky, jejichž přehrávání můžete zapnout přes svůj displej.

FUNKCE

U chůvičky Sencor nečeká žádné překvapení v podobě nadprůměrných funkcí, protože zde je prostě jen základní výbava, která však dostačuje pro většinu uživatelů. Nejvíce však využijete rozhodně funkci oboustranné komunikace, což znamená, že vy můžete na dálku promluvit na miminko a miminko zase mluví na vás. Mnohdy totiž k uspokojení a uklidnění miminka stačí jen váš hlas, který je malému miminku známý a představuje pro něj pocit bezpečí.

ZÁVĚR

Stejně jako v případě chůvičky od TrueLife se jedná o průměrný produkt, který vám nabídne pocit pokoje a klidu, protože budete vědět, co se s vaším miláčkem děje. Pokud ji budete používat jen v panelákovém bytě nebo malé baráku, můžeme vám tuto chůvičku doporučit. V poměru cena a kvalita se jistě vyplatí, protože chůvičky, které stojí dvakrát tolik většinou nepřináší o moc funkcí navíc.

Naše redakce děkuje společnosti ElectroWorld za zapůjčení produktů k testování.

Zdroj: uživatelské hodnocení redakce IT pro Tebe, informace poskytnuté společností Electroworld

Negativa

  • dosah v interiéru jen 20 m

  • nekvalitní zvuk při přenosu hlasu

  • absence noční lampičky

Pozitiva

  • velký displej

  • přednastavené ukolébavky

  • možnost oboustranného provozu

  • výdrž