Foto: Pixabay

Mobilní telefony sice mají čím dál více funkcí, ale s přibývajícími funkcemi klesá výdrž. Již dávno minuly ty doby, kdy telefon vydržel i deset dní. Dneska musí každý nabíjet telefon prakticky denně. Proto jsme si zvykli s sebou na výlety nebo dovolenou brát praktickou věc v podobě powerbanky.

Tato malá krabička v sově skrývá dostatek energie, abychom si na cestách dobyli telefon na plno. Bohužel si někteří lidé ani neuvědomují, jaká bezpečností rizika jsou s powerbankou spojena. Své o tom ví řidič z Plzně, který zapomněl powerbanku na palubní desce a ta se vznítila, i když nebyla k ničemu připojená. Díky požáru vznikla na palubní desce obrovská díra.

Mluvčí hasičů z Plzně, Petr Poncar, uvedl: „Přijeli jsme na místo a hořelo v osobním automobilu na palubní desce. I podle svědecké výpovědi člověka, který ten požár nahlašoval, došlo k nějakému zvukovému efektu, a ta powerbanka se v podstatě protavila skrz palubní desku.“ Zajímavé je, že kvůli vysoké teplotě uvnitř vozu a požáru dokonce popraskalo i čelní sklo.

Vyvstává tak otázka, jak moc jsou powerbanky bezpečné. Je jasné, že za parných letních dnů není dobré nechávat ji na přímém slunci. Ostatně mnoho výrobců uvádí maximální provozní teplotu. Obecně lze říci, že je powerbanka bezpečná, ale je jasné, že míra bezpečnosti se odvozuje od kvality použitých nabíjecích článků. To, co je ale nejhorší, je zacházení. Rozhodně nenechávejte powerbanku nikde u zdroje tepla, jinak dojde k nafouknutí baterie, zkratu a vznícení.

Zdroj: tn.nova.cz (odkaz)