Foto: Pixabay

Celá slavná éra virtuálních měn se začala vznikem Bitcoinu. Pokud je něco, co by mělo definovat kryptoměny, je to rozhodně nestabilní hodnota. V současné době je v kryptoměnách uložený velký kapitál, čímž samozřejmě roste jejich hodnota.

Pozoruhodné také je, že drtivou většinu bitcoinů vlastní jeden anonymní člověk a nikdo nezná jeho totožnost. Tím, že stoupla hodnota bitcoinu se i on stává postupně jedním z nejbohatších lidí. Některé státy si již uvědomují rizika spojená s kryptoměnami, a proto se rozhodly proti nim zakročit.

Foto: Pixabay

Nezanedbatelná je totiž i jejich ekologická stopa. Aby takový bitcoin byl vytěžen, musí těžební zařízení v podobě počítače pracovat nepřetržitě několik měsíců v závislosti na výkonu. Mezi tyto státy patří i americký stát New York, kde tamní zákonodárci schválili nový zákon, který zabrání rozšíření těžby kryptoměn, které by měly být těženy za pomoci fosilních paliv.

Podle ekologů by se mělo jednat o první opatření své druhu vůbec. Není však vyloučeno, že se přidají i další státy. Nyní vše závisí pouze na tamní guvernérce, zda návrh zákona podpoří. Nová legislativa ustanovuje dvouleté moratorium na těžbu vybraných kryptoměn.

Jedná se zpravidla o ty kryptoměny, které pro své ověření blockchainových transkací využívají tzv. proof-of-work, což je z pohledu vynaložené elektrické energie extrémně náročná metoda. Právě tato metoda je pak používána i u bitcoinu.

Ethereum se nová legislativa týkat nebude, protože by mělo v blízké době přejít na jiný proces ověřování. Podle ekologů totiž kryptoměny brání ve snaze státu docílit a naplnit své ekologické a klimatické cíle naprosto zbytečným spotřebováváním energií.

Proti tomuto návrhu se ozývají názory, že by zastavení těžby kryptoměn mohlo určitým způsobem ohrozit hospodářský rozvoj jejich státu. Pro větší názornost uveřejnila Cambridgeská univerzita svou analýzu, ze které vyplývá, že bitcoin spotřebuje až dvojnásob elektrické energie než celá Česká republika a řadí se mezi největší světové konzumenty elektřiny.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)