Foto: Pixabay

Již na základní škole musí každý školáček u nás vědět, že pstruh je ryba a včela je hmyz. Amerika je však země neomezených možností, a tak je zde zkrátka všechno možné. Například nedávno rozhodl kalifornský odvolací soud, že čtyři druhy včel jsou z pohledu legislativy považovány za ryby, a to podle zákona o ohrožených druzích.

Zákon z roku 1970 výslovně chránil „ryby“, které však byly definovány jako bezobratlé. Mimo to však tento zákon chránil i další bezobratlé živočichy, které spadali do říše ryb. Postupem času však do této kategorie spadly i hlemýždi a podle úterního rozsudku, který upravuje výklad tohoto zákona, sem spadají nově i včely.

Foto: Pixabay

Již v minulosti se zemědělci proti těmto úvahám bránili, a vrchní soud okresu Sacramento jim dal v roce 2020 za pravdu a uvedl, že zákon je určen pouze k ochraně bezobratlých živočichů žijících v mořských biotopech. Ochranáři naproti tomu uvádějí, že zařazení čmeláků mezi ohrožené druhy, i za cenu klasifikace do kategorie ryb, je pro ně nezbytné pro jejich přežití.

I když se to celé může zdát komické, ale v podstatě je to jen právní přesmyčka. Zákon totiž doslova uvádí jako definici toto: „ryba znamená divokou rybu, měkkýše, korýše, bezobratlé, obojživelníky nebo část, potěr nebo vajíčko kteréhokoli z těchto zvířat.“ Jediné, co právníci upravili je tak kategorie bezobratlých, která se nově nevztahuje jen na mořský biotop.

Jedná se o velice ohrožené druhy čmeláků Crotch, Franklin, Suckley a čmelák západní. V praxi pak jde o to, že pokud si některý z těchto druhů čmeláků vybuduje kolonii, je zákonem zakázáno ji zničit a hnízdo vyhubit. Smůla bude, pokud se někomu nastěhují například do baráku.

Zdroj: TheHill.com (odkaz), SacBee.com (odkaz)