Foto: Pixabay

Jídlo je jedním ze základních životních stavebních kamenů každého člověka a základním tahákem v restauracích. Právě na kvalitě a chuti jídla záleží, jestli bude restaurace úspěšná nebo podprůměrná. Doposud se jakékoliv testování chutě jídla ponechávalo na subjektivním dojmu a chuťových buňkách lidí.

Nyní však přišli vědci z Cambridge University s robotickým šéfkuchařem. Ten je schopen napodobit lidský způsob pojídání pokrmů a tím může prý pracovat na vytváření kvalitních a chutných jídlech a také zda jsou jednotlivé chutě správně vyváženy. Tento robot dokáže nejen rozpoznat dobré a chutné jídlo od nepovedeného, ale má taky schopnost se sám učit.

Díky tomu má tak potenciál stát se lepším kuchařem. Lidské chuťové pohárky jsou rozmístěny různě v puse a lidé proto vnímají jednotlivé chutě, jako je slanost, kyselost či sladkost, v různých fázích žvýkání. Přesně tuto vlastnost chtěli vědci robota naučit. Doposud existovali jen roboti, kteří uměli určit celkovou slanost či sladkost pokrmu, ale nikdy neurčili, zda je pokrm chutný.

Na počátku své kuchařské kariéry dostal robot předloženu přípravu jednoduchých omelet. Robot pak dostal k analýze chuti hned devět variant vajíček s rajčaty, a to ve třech různých fázích žvýkacího procesu. Nejdůležitější je však senzor slané chuti, který je na robotické paži a zároveň je po celou dobu přípravy pokrmu v kontaktu přímo s jídlem.

Tým vědců pak nechal robota otestovat chutě ve všech fázích přípravy omelety, tzn. rozmixovaná vajíčka, ochucená vajíčka, vajíčka na pánvi, atd. Vědci pak chtějí naučit robota, aby se dokázal přizpůsobit chutím konkrétního jedince a jeho preferencím na sladké, slané a mastné pokrmy. Tím by se robot mohl v budoucnu stát běžnou součástí domácností po celém světě.

Zdroj: TheGuardian.com (odkaz)