Foto: Pixabay

V dnešní době je ale situace jiná, protože každá hra zabírá v lepším případě několik set megabajtů, ale spíše se udává standard v řádech gigabajtů. To se samozřejmě odvíjí od většího nároku uživatelů na lepší grafiku. Dobře vypadající hra je tak možná důležitější než její hratelnost – s trochou nadsázky.

Všechny hráče na celém světě ale spojuje jedna věc, a to nezávisle na tom, zda používají desktop nebo konzoli typu Playstation. Jde o nedostatek místa. I když zařízení má k dispozici několik terabajtů paměti, zabere samotný operační systém nemalou část a zbytek zahltí spolehlivě hry.

Naštěstí je zde řešení v podobě rozšíření paměti o externí disk. V případě externích disků se vyplatí obrátit se na nějakého výrobce, který se na tento druh výrobků specializuje. Jedním takovým je i společnost Seagate, která připravila externí HDD jako rozšíření pro PlayStation 4, PlayStation 5 nebo počítač.

Do naší redakce přišel k testování nový disk Game Drive for Playstation “Official Licensed” (4 TB), který by měl být určen právě pro herní účely, ale v praxi se jedná o čistý 2,5″ HDD. Hned na začátku bych určitě rád vyzdvihl připojení přes USB 3.2 Gen 1, které dokáže zařídit rychlejší přenos při načítání a ukládání. To je pak naprosto nezbytné při hraní her, protože se během hraní neustále načítají a ukládají soubory.

Díky tomu se také klasické HDD, které je o mnoho levnější než SSD, dostává svými rychlostmi do těsného závěsu a je velkým konkurentem. Disk samotný je pak malý, kompaktní, elegantní a velice příjemně sedí i v ruce. Pro uvedení do provozu stačí jen připojit k počítači či PlayStationu a disk se sám nainstaluje.

Foto: poskytnuto společností Seagate, se souhlasem společnosti

Po nainstalování by se na něj mělo vejít okolo 100 titulů, což je fantastické a velice to oceňujeme. Na druhou stranu se jedná o průměrné hodnoty, ale musíte brát v úvahu, že některé hry jsou větší, takže například Call od Duty by se vám tam vešlo jen zhruba 35x.

Ze zkušenosti ale doporučujeme nezaplňovat tento disk ze 100 %, protože některé multiplayerové hry mají po nainstalování jen 100 GB, ale po měsíci hraní může jejich objem narůst i na dvojnásobek. Naprosto ideální je tak zaplnit disk zhruba ze 70 %. I když výrobce uvádí, že se jedná o herní disk, nikdo vám nebrání použít ho klasickým způsobem a rozšířit si o 4 TB kapacitu svého počítače.

ZÁVĚR

Z našeho pohledu i na základě našeho testování se jedná o kvalitní, rychlý a velkokapacitní disk, který má mnoho více využití, než uvádí výrobce. Mnoho lidí například zálohovalo své fotky z mobilních telefonů na Google Fotky, které jsou nyní limitovány. Tento disk je proto ideální alternativou, kam si můžete své fotky z dovolené či rodinné momentky dávat.

Díky portu USB 3.0 je zařízení velice rychlé a 4 TB jsou i na dnešní poměry opravdu hodně. Koukali jsme i na konkurenci a většina externích disků se pohybuje zhruba ve stejné cenové relaci, ale na rozdíl od Seagate GameDrive 4 TB nabízejí třeba připojení pomocí USB 2.0, takže jsou pomalejší a nejsou vhodné jako herní disky, ale jen jako úložiště.

Další nespornou výhodou jsou i poměrně malé rozměry, což vám umožní vzít si tento disk klidně i jako pracovní disk či disk s sebou na cesty. Jeho rozměry vám dovolí ho sbalit do jakéhokoliv batohu, tašky či kabelky, aniž by vás jakkoliv omezoval váhou či velikostí. Za nás je to prostě ideální společník do nepohody, na který si v pohodě můžete dát mimo her i velká videa v rozlišení 4K.

Zdroj: uživatelské hodnocení redakce IT pro Tebe, informace poskytnuté společností Seagate